İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Tilmsani, tarihin önemli âlimleri arasında yerini almıştır. Mantık, usul, tefsir, tasavvuf, kıraat ilimlerinde âlim olmakla birlikte maliki mezhebine mensup bir âlim olarak tanınmıştır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebu Muhammed yazılı olduğunu görmekteyiz. İsmine baktığımızda ise kaynaklarda Abdullah bin Muhammed bin Ahmed yazılı olduğunu görüyoruz. M.1347 (748) senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Vakti zamanında babası da büyük âlimlerinden biri olarak kaynaklarda geçmiştir. Bir gün Tilmsani’nin babasına Ebu Muhammed Haseni nin babası gördüğü bir rüyayı anlatmış. Rüyasında bir oğlunun olacağını ve çok büyüm bir âlim olacağını söylemiş. Neticede bu rüya gerçekten de gerçekleşmiştir.
Muhammed Tilmsani ve Hayatı
Muhammed Tilmsani’nin hayatı konusuna baktığımızda ise onun daha doğmadan âlim olacağı müjdesi rüyalarda verilmiştir. Gözlerini dünyaya açtıktan sonra dili dönmeye başladığı zamanlarda ise ilk söylediği kelime Allah olmuştur. İlerleyen dönemlerde biraz daha büyüdüğü zamanlarda Kur’anı Kerimi öğretmeye başladılar ve daha sonrasında da iyice aklı erdiğinde kitabı okuyup ezberlemiştir. Daha sonrasında ise Ebu Abdullah İbni Hayati gibi o dönemin önemli fıkıh âlimlerinden biri olan kişiden kıraat ilmini ve nahiv ilmini dinleyip öğrenmiştir. Öğrendikçe öğrenen Tilmsani sonrasında kıraat ilmi konusunda çok bilgili olmuştur. O dönemin önde gelen âlimlerinden birçok ilim dalında dersler almış ve öğrenmiştir. Özellikle fen ve din konularında kendini çok geliştirmiş ve yüksek mertebelere erişmiştir.
Muhammed Tilmsani ve Eserleri
Çevresi tarafından her zaman sevilmiş kendisinden övgü ile bahseden birçok âlim olmuştur. Dünya malına hiç zaman önem vermemiş ve ibadet ile meşgul olmuştur. Haram olan her şeyden de sakınmış ve kendini mümkün olduğunca korumaya çalışmıştır. Merhameti ile tanınmış, güzel ahlaklı ve cömert kişiliği ile o dönemin en önemli âlimlerinden biri olmuştur. Muhammed Tilmsani’nin eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklarda iki eserinin yazılı olduğunu görmekteyiz.
- İlk olarak karşımıza Şerhi lumai edile lil cüveyni adlı eseri çıkmaktadır. Bu eserin ne ile ilgili olduğuna dair kaynaklarda bir yazı bulunmamaktadır.
- Bir diğer eseri ise Şerhi mealim usulüddin lil fahr ir razi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu eserinin de içeriği bilinmemekle birlikte başka herhangi bir eseri de bulunmamaktadır.