İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Murad Han Gazi, akli ilmi ve nakli ilimlerde tanınmış bir âlim olarak bilinmektedir. M.1404 (806) senesinde Amasya’da dünyaya gözlerini açmıştır. Babası vefat ettikten sonra yerine geçerek sultan olduğu kaynaklarda ifade edilmektedir. Küçük yaşlarda ilime olan merakı artmış ve yaşadığı o dönemlerde birçok önde gelen âlimlerden ilim knousunda değerli fikirler ve dersler almıştır. Başta Molla Fenari olmak üzere dönemin birçok önemli kişisinden ilim konusunda dersler almıştır. Daha sonrasında ise Seyyid Şemseddin Muhammed Buhari gibi o dönemin önemli âliminden de feyz aldığı kaynaklarda belirtilmektedir.
Murad Han Gazi ve Hayatı
Murad Han Gazi’nin hayatı konusuna baktığımızda ise on iki yaşına girdiği zamanlarda sancak beyi olduğunu görmekteyiz. Amasya da bulunduğu dönemlerde ise oranın büyük âlimlerinden de ilim konusunda bilgiler edinmiştir. Ladikli Taceddin İsrafil Çelebi başta olmak üzere; Amasyanın kadısından da ilim üzerine birçok konu öğrenmiş ve ders almıştır. Kendi yaşadığı dönemlerde aynı zamanda bir sultan olduğu için tarihte hem sultan hem de büyük bir âlim olarak adı geçmektedir. Osmanlının döneminde oldukça başarılı işler yapmış ve birçok savaştan da topluluğu kurtarmayı başarmıştır. Allaha olan inancı ve dini yönden bağlılığı son derece fazla olan bu âlim için çevresi de onun çok bilgili olduğunu vurgulamıştır. Osmanlı tahtına layık bir sultan olması ile de tarihe geçmiş ve gazi olarak anılmıştır.
Murad Han Gazi ve Vefatı
Kaynaklarda kendisinin yazdığı herhangi bir eser veya kitap hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber Osmanlı döneminde oldukça fazla savaşa katılmış ve çoğundan da başarılı bir şekilde ayrılmıştır. Murad Han Gazi’nin vefatı konusuna gelecek olursak; kaynaklarda M.1451 (855) senesinde hayata gözlerini yumuğu yazılmaktadır. Kendisi Edirne de vefat etmiş ve Bursa ya defnedilmiştir. Onun ölümünden sonra ise tahta oğlu Fatih Sultan Mehmet Han padişah olarak geçmiştir. Kendisinin henüz kırk dokuz yaşındayken vefat ettiğini kaynaklarda görmekle birlikte neden vefat ettiği hakkında herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Kendisi için Hacı Bayram Veli hayatı boyunca ona dua etmiş ve minnet duymuştur.