İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Musa bin Davud El-Kufi, fıkıh ilmi ve hadis ilmi âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda ise kaynaklarda Ebu Abdullah yazılı olduğunu görmekteyiz. Kufeli olmasına rağmen doğum tarihi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Musa bin Davud ed Dabi el Hulkani olduğunu görmekteyiz. Kendi döneminde yaşamış olan önde gelen âlimlerden ilim üzerine dersler almış ve öğrenmiştir. Ailesi ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Bu yüzden bizler bu yazımızın içeriğinde sizlere ulaşabildiğimiz bilgileri doğru bir şekilde aktarmaya çalışacağız.
Musa Bin Davud El-Kufi ve Hayatı
Musa bin Davud el-Kufi’nin hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda yeteri kadar bir bilgi olmadığını görmekteyiz. Yaşadığı dönemlerde oldukça önemli âlimlerden ilim konusunda dersler aldığı yazılı olmaktadır. Bu âlimlerden Cerir bin Hazım başta olmak üzere; Süleyman bin Bilal, Süfyanı Servi gibi âlimlerin yanı sıra Nafi bin Amr el Cümhi, Mubarek bin Fudale gibi isimlerden ilim dalları konusunda çok önemli bilgiler almış ve öğrenmiştir. Kendisine hadisi şerif rivayetinde bulunmuş ve birçok âlime okuyup öğretmiştir. Yine o dönemlerde kendisinden de birçok âlim faydalanmıştır. Bu âlimler arasında Muhammed bin Yahya bin Abdulkerim el Ezdi başta olmak üzere; Muhammed bin Ahmed bin Ebi Halef, Ahmet bin Süleyman er Rahavi gibi önemli âlimlerin isimleri yer almaktadır. Bu isimlerini saydığımız âlimler de kendisinden ilim konusunda çok şey öğrenmiş, hadisi şerifi rivayet etmişlerdir.
Musa Bin Davud El-Kufi ve Vefatı
Arapçayı çok iyi konuşmasıyla tanınmış olmakla birlikte Arapçayı çok iyi yazdığını da kaynaklarda belirtilmiştir. Kendisinin eserleri konusunda herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Musa bin Davud el-Kufi’nin vefatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda M.832 (217) senesinde hayata gözlerini yummuş olduğu yazılı olmaktadır. Vefat yeri veya vefat sebebi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fıkıh ve hadis ilmi konularında o dönemin en önde gelen âlimi olarak bilinmiştir. Döneminde yaşayan insanlar ona her zaman saygı ve hürmet göstermişlerdir. Birçok âlim hakkında ondan övgüyle bahsetmiştir.