Musannifek Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Musannifek, Osmanlı tarihinde önemli bir âlim olarak bilinmektedir. 1400 veya 1401 (803) senesinde Horasan’da dünyaya gözlerini açmıştır. Soyuna ve ailesine baktığımızda ise kaynaklarda Fahreddin er razi soyundan gelmiş olduğu belirtilmiştir. Çok küçük yaşlardan itibaren ilim ile ilgilenmeye başlamış bir yandan da yazı yazmaya başlamıştır. Yazı yazmasından dolayı ise kendisine küçük yazar denmiştir. Kardeşi ile birlikte eğitim görmek için gittiği yerde önemli âlimler tarafından ders görmüştür. Bu âlimler ise Kutbuddin Ahmed bin Muhammed el Herevi gibi önemli isimlerdir. Çok genç yaşlarda eser telif etmesiyle de bilinmektedir.

Musannifek ve Hayatı

Musannifek’in hayatı konusuna baktığımızda ise Osmanlının önemli bir âlimi olduğunu anlıyoruz. Ders aldığı dönemlerde birçok önde gelen âlimden hem fıkıh ilmini hem de Hanefi fıkhını öğrenmiştir. Bu âlimlerden biri Abdulaziz Bin Ahmed el Ebheri diğeri ise Fasihuddin Muhammed bin Muhammed olmuştur. Bu her iki âlimde o dönemin önemli isimleri arasında yer almıştır. İlim üzerine eğitim alırken bir yandan da tasavvuf ilmine olan ilgisi artmış ve bunun üzerine de biat almıştır. Daha sonrasında ise müderrislik görevini üstlenmiştir. Çok sonra ise talebeleri olmuş ve onlara ders de vermiştir. Bursa’daki Sultaniye medresesine gitmiş ve orada da birçok talebesi olmuştur. Mahmut Paşanın onu İstanbul davet etmesi üzerine İstanbul gelmiş ve padişahın övgüsüne layık görülmüştür.

Musannifek ve Eserleri

1470 (875) senesinde hayata gözlerini yummuştur. Vefat sebebi ve vefat yeri ile ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte yaşadığı dönemde çevresi tarafından fazlasıyla takdir görmüş ve meşhur olmuş bir âlim olarak anılmıştır. Musannifek’in eserleri konusuna geçecek olursak; kaynaklarda birden fazla eserinin adı olduğunu görmekteyiz. Çok fazla eseri olduğu için sizlere birkaç tanesinden bahsedeceğiz.

  • İlk olarak karşımıza el Hudud vel Ahkam adlı eseri çıkmaktadır. Ederinde fıkıh ile ilgili konulara değindiği kaynaklarda belirtilmiştir.
  • Bir başka eseri ise Tuhfei Mahmudiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadrazam Mahmut Paşa ile ilgili konulara değinilmiş ve kaleme alınmıştır.
  • Bir diğer eseri ise Tuhfetüs selatin olarak kaynaklarda yer almaktadır. Bunlarla birlikte daha birçok eseri kaynaklarda yazılı olarak bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir