Mustafa Asım Köksal Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam tarihinde önemli bir isim olarak karşımıza çıkan Mustafa Asım Köksal, önemli bir tarihçi olarak tanınmaktadır. Ailesine baktığımızda kaynaklarda babasının Hafız Mehmed Edip Efendi olduğunu görüyoruz. Annesinin ise Döne Hanım olduğu yine kaynaklarda ifade edilmiştir. 1913 senesinde Kayseri’de dünyaya gözlerini açmıştır. İlköğrenimi tamamladıktan sonra bazı sebeplerden dolayı liseye gidememiş ama bunun yerine Develi Müftüsü olan İzzet Efendi nin verdiği derslere katılmış ve o dersleri takip etmiştir. Daha sonrasında ise başkâtip olarak görev almıştır. Dini ilimlere olan merakından dolayı başka yerlere gitmek istemiş ama bu konuda başarılı olamamıştır.

Mustafa Asım Köksal ve Hayatı

Mustafa Asım Köksal’ın hayatı konusuna baktığımızda ise dini ilimler ile ilgili Mısıra gidip ilim konusunda bilgi öğrenmek istemiş ama bu isteğini gerçekleştiremediğini görüyoruz. Daha sonrasında ise Ankara ya gitmiş ve burada kâtiplik sınavlarına girerek başarılı olmuştur. Yayın müdürlüğü başta olmak üzere; Yazı işleri müdürlüğü, Zat işleri müdür vekilliği gibi daha birçok alanda görev yapmıştır. Daha sonrasında ise o dönemin önemli isimlerinden olan İskilipli İbrahim Ethem Gerçekoğlu dan icazet atmış ve bununla birlikte ilim üzerine dersler almıştır. Kendisi ilimle yakından çok ilgili olduğu için ilim çalışmalarına her zaman devam etmiştir. Bununla birlikte dini manzumeler de kaleme alıp yazmıştır.

Mustafa Asım Köksal ve Eserleri

Kendisi yazı çalışmalarında daha çok sevgili Peygamberimize yer vermiş ve hiçbir kısaltma kullanmadan her yazdığını detaylı bir şekilde kaleme almıştır. 1998 senesinde ise hayata gözlerini yummuştur. Vefatı ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Mustafa Asım Köksal’ın eserleri konusuna gelecek olursak; kaynaklarda birden fazla çalışması olduğunu görmekteyiz. Sizlere bu eserlerinin bazılarını sunmakla birlikte içeriklerini de paylaşacağız.

  • İlk olarak karşımıza Müsteşrik Caetani adlı eseri çıkmaktadır. Bu eserin içeriği ise islamda hadis ile ilgili konular ve sevgili Peygamberimizin kişiliği üzerine olmuştur.
  • Ezanlar adlı bir başka çalışmasından sonra Armağan adlı bir eseri daha bulunmaktadır.
  • Peygamberimiz adlı eserinde de adından belli olduğu üzere sevgili peygamberimiz ile ilgili konulara ağırlık vermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir