Ahmed Bin Sinan El Kattan, hadis fıkıh ve tefsir alimlerinden biri olarak döneminde ün yapmıştır. Gerçek adı ise, Ahmed bin Sinan bin Esed Bin Hibban el-Katan, şeklindedir. Künye ismiyse, Ebu Ca’fer el-Vasıtı şeklinde geçer. Doğum yılıyla alakalı net bir bilgi mevcut değil fakat 869 yılında vefat ettiği kaynaklarda yer alır. Genel olarak ise hakkında, fazla bilgiye de ulaşmak mümkün değildir. Daha kapsamlı bilgi için, İslam ansiklopedileri ve çeşitli islam kitapları araştırılabilir. Hadisi şerif öğrendiği bazı hocaları ise şöyle; Ebu Muaviye ed-Darir, Veki’ bin Cerrah ve Abdurrahman bin Mehdi başta olmak üzere pek çok İslami bilginleridir. Ayrıca Yahya bin Said el-Kattan, Ebu Ahmed Zübeyri ile Ebu Üsame gibi önemli din âlimlerinden de feyz alan alim, hayatını adeta islam coğrafyası üzerine şekillendirmiştir. Onlardan öğrendiği din ilim ve irfanı ise rivayetler ile o da başkalarına aktarmıştır. İmam-ı Buhari, İmam-ı Müslim ve Ebu Davud ile İmam-ı Nesai, İmam-ı Malik, İbn-i Mace gibi diğer hadis alimleri de ondan hadisi şerif rivayetleri öğrenmiş isimlerdir.
Ahmed Bin Sinan EL Kattan
Hadis âlimlerinden en ün kazanmış âlimlerden biri olan Ahmed Bin Sinan El Kattan, döneminde Hadis ve fıkıh ilmi başta olmak üzere pek çok kültürel faaliyet göstermiştir. Bu uğurda âlim İslami ilim felsefesi olarak pek çok hizmet boyutunda öğrenen ve öğrendiklerini de öğrencilerine aktaran bir bilgin olarak tanınmaktadır. Günümüzde kadar onun hakkında fazla bilgiye ulaşılamasa da çeşitli kaynaklarda bilgiler mevcuttur. Onun hakkında, Hadis ilminde sağlam ve güvenilir bir hafız olarak bahsedilir. Dönemin önde gelen hafız âlimlerinden olmayı da başarmıştır. Yüzbin hadisi Şerifi senetleriyle beraber, ezbere de bildiğini ifade eden kayıtlar bulunur. İbni Ebi Hatem, onun hakkında; “ Zamanının en büyük âlimlerindendir” şeklinde belirtmiştir.
- Bin Sinan El Kattan rivayet ettiği bir hadisi şerifte ise; Cennetin yüz derece olduğuna ve Her derece arasında beş yüz yıllık mesafe olduğuna dikkat çekerek nefsani duygulardan uzak duran her kimsenin muhakkak cennet ehli olduğunu söylemiştir. Ayrıca Bidat işleyen kimsenin kalbinden, hadisi şeriflerin tatlılığı çekilip alınacağına da özellikle vurgu yaparak kişinin halis niyetlerle ibadet yağması gerektiğine önemle eğilmiştir. Âlim bu şekilde daha pek çok hadisi şerifi de rivayet buyurarak eser, hizmet ve kalemini İslam nuru üzerine yapılandırmıştır.
Ahmed Bin Sinan El Kattan, yaşadığı dönemde din alanında yaptığı çalışmalarıyla adından söz ettirmeyi başarmıştır. İrfan ilim öğrenmiş ve bunu kendi talebelerine de aktarmış olup, daima din üzerine çalışmalar gerçekleştirmiştir. Yaşamıyla alakalı ise net bir şehir vb. bilgi mevcut değildir.