Nurullah Necefi İsfahani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ünlü din âlimlerinden birisi olan Nurullah Necefi İsfahani 1862 senesinde İran’ın İsfahan şehrinde dünyaya gelmiştir. İsminde geçen İsfahani bu şehirden gelme bir isimdir. Şii mezhebine mensup olan söz konusu zatın asıl adı Şeyh Nurullah Muhammed Bakır oğlu Necefi İsfahani’dir. İran’daki meşrutiyet döneminde adından söz ettirmeyi başarmış mübarek bir şahsiyettir. Kendisinin İran’ın İsfahan kentinde bulunan evi tarih kaynakları ve bölge halkı tarafından meşrutiyet evi olarak anılmaktadır. Kendisi İslam coğrafyasında Türkçe ve Farsça isimlerle anılır. İlk tahsil hayatını babasının yanında tamamlayan Nurullah Necefi İsfahani yaşadığı şehirde birçok âlimden ders almayı müteakip civardaki şii imamların yanlarına giderek kendilerinden dersler almıştır. Necef ve Şirazi bölgelerinde bulunan Mirza Muhammed Hasen Şirazi, Mirza Habibullah Reşti gibi meşhur hocalardan dersler almıştır. Eğitimini tamamlamayı müteakip içtihat seviyesine ulaşmıştır.

Nurullah Necefi İsfahani Hazretleri

Eğitim hayatını tamamlamayı müteakip memleketi İsfahan’a dönen Nurullah Necefi İsfahani Hazretleri burada bir medrese kurmuştur. Burada birçok öğrenci yetiştiren söz konusu şahıs şiir ve edebiyat alanında da çeşitli çalışmalar yapmıştır. Şeyh Nurullah Necefi İsfahani hicri 1307 senesinde Ağa Necefi ile birlikte Babilik ile mücadele vermişlerdir. Bu faaliyetlerinden dolayı her ikisi de Tahran’a sürülmüştür. Ayrıca tarih kaynaklarında tütün isyanı olarak anılan faaliyete de katılmıştır. Nurullah Necefi İsfahani 1928 yılında beklenmedik bir şekilde vefat etmiştir. Bazı tarih kaynaklarına göre söz konusu şahıs basit bir rahatsızlık geçirmişti. Bunun üzerine Reza Şah özel doktorunu kendisini tedavi maksadıyla mübarek şahsın yanına göndermiştir. Doktorun yanlış bir tedavisi sonucunda Nurullah Necefi İsfahani’nin vefat ettiği yönünde bilgiler de mevcuttur.

Nurullah Necefi İsfahani’nin İlmi

Nurullah Necefi İsfahani’nin ilmi yaşadığı dönemde dilden dile dolaşmış, halkın ve devlet büyüklerinin takdirle karşıladığı ve büyük hürmet gösterdiği örnek bir şahsiyetti. Hayatını İslam dinini öğretmeye ve öğrendiklerini talebelerine aktarmaya adayan Nurullah Necefi İsfahani medrese eğitiminde sonraki nesillere örnek olacak bir yol açmıştır. Kişilik itibariyle son derece cömert, ilim aşığı mübarek bir zattır. Yetiştirdiği talebeler vasıtasıyla ilmi uzun yıllar sürmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir