Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe doğduğu tarih net olarak bilinmese de 853 senesinde vefat etmiştir. Dönemin ünlü hadis hafızlarından birisidir. Künyesi Ebu Hasan olarak anılır. Çeşitli ilimler ve hadis-i şerifler öğrenmek maksadıyla birçok şehir gezmiştir. Heşim, Şüheyk, İbn-i Mübarek ve İsmail Bin Iyaş bu anlamda ders aldığı ünlü âlimler arasında yer alır. Kendisinden de Müslim, Buhari, Ebu Yala, Ebu Davut, İbn-i Mace, Nesai ve daha nice âlimler hadis rivayet etmiştir.
İbn-i Mainden rivayet edilen bilgiye göre kendisinin sika ve emin bir şahıs olduğu ifade edilmiştir. Hambeli mezhebinin kurucusu Ahmed Bin Hanbel Hazretleridir. Mübarek zata Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe ile ilgili nasıl bilirsiniz şeklinde bir soru sorulduğunda kendisi, O’nun hakkında iyilik ve hayırdan başka bir şey bilmem şeklinde cevap vermiştir. Büyük mezhep imamları bile kendisinden bahsederken hayâ etmişlerdir.
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin İlmi
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin ilmi medrese derslerinde verdiği derslerle ve ders aldığı meşhur âlimlerden anlaşıldığı kadarıyla çok geniş ve büyüktür. Hayatının neredeyse tamamını hadis öğrenmek ve hadisleri rivayet etmek gayesi ile geçirmiştir. Önemli hadis rivayetlerini gerçekleştiren söz konusu zatın naklettiği bir kısım hadisler aşağıdadır.
Hz. Enes (R.A.) tarafından rivayet ediliyor: Bir gün Resulullah (S.A.V.) ile birlikte mescitten çıkarken eşikte bir adama rast geldik. Adam Resulullah’a kıyametin kopma zamanının ne vakit olduğunu sordu. Resuluallah da söz konusu şahsa kendisinin kıyamet için ne hazırladığını sordu. Adam da Resulullah’a Kıyamet için çokça namaz, oruç ve sadaka hazırladığını ifade etti. Allahü Teâla ve de O’nun Resul’ünü çok severim dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şahsa o halde kendisinin sevdikleri ile beraber olduğunu ifade etti.
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin Hadis Rivayetleri
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin hadis rivayetlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Abdullah bin Mes’ûd tarafından rivayet edilmiştir. Resulullah (SAV) Bir ağacın yapraklarının dökülmesi nasıl bir hadise ise, Allah’ın da kendisine hastalık ya da başka bir şeyden dolayı zarar dokunan Müslümanın günahlarını öyle dökeceğini ifade buyurmuşlardır.
Cabir (R.A.) şu şekilde anlatmıştır. Birisi Resulullah’ın yanına gelmişti. Ya Resulallah rüyamda başımdan vuruldum, başım koptu ve yuvarlanmaya başladı. Ben de başımın peşinden koştum dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz söz konusu şahsa uykusu esnasında şeytanın kendisi ile oynamasını herkese anlatmamasını tavsiye buyurmuştur.
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin Hadis İlgisi
Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe’nin hadis ilgisi ve ilminin rivayet ettiği hadislere yansımasını birçok hadis örneğinde de görmek mümkündür. Hadis rivayeti konusunda son derece hassas bir yol izlemiş olan Osman Bin Muhammed Bin Ebî Şeybe bu konuda kendisi gibi büyük ilim insanları yetiştirmiş ve ilmini uzun yıllar devam ettirmiş, kendisinden sonra gelenlere bu konuda ışık tutmuştur.