Ömer Bin Ahmed Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ömer Bin Ahmed Şafii mezhebinin meşhur fıkıh alimlerinden birisidir. Künyesi Ebul Hasan olan söz konusu şahsın asıl adı Ömer Bin Süreyc Bağdadi’dir. Furu ve usul ilminin yanında meani, kelam ve hesap ilimleri ile de meşgul olmuştur. Tarihte münazara ilmini ilk ortaya atan ve insanlığa cedel ilmini öğreten şahıs olarak tanınır. Ehli sünnete muhalif olan şahıslara rddiye yazısı göndererek muhalefet yapmıştır. Söz konusu şahıs 863 senesinde doğmuş, 918 yılında da vefat etmiştir. Kabri halen Bağdat’tadır. Kendisi fıkıh derslerini Ebul Kasım Enmati Hazretleriden almıştır. Bunun yanında birçok âlimden fıkıh, hadis, Kuran-ı Kerim dersleri almıştır. Birçok âlimin sohbetinde bulunmuş onlardan ilim tahsil etmiştir.

Ömer Bin Ahmed’in İlmi

Ömer Bin Ahmed’in ilmi aldığı derslerdeki başarısı ve öğrenme kabiliyeti ile katlanarak devam etmiştir. Devlet erkânı kendisini Bağdat’ta verilen fetvaları incelemek için görevlendirmiştir. Bağdat’ta kurulan medresede çeşitli din sohbetleri veren ve talebeler yetiştiren Ömer Bin Ahmed bunun yanında fen ilimlerini de talebelerine okutuyordu. İlmi ile ön plana çıkan Ömer Bin Ahmed’in namı civar illere de yayılmıştı. Kendisinden ders almak isteyenler civar illerden kendisine geliyor dersini alıp ya gidiyor ya da ilim hayatı boyunca yanında kalıyordu.  Bu kapsamda devrin devlet büyüklerinin dahi büyük hürmetini kazanmış onlardan her daim saygı görmüştür.

Ömer Bin Ahmed’in Kişiliği

Ömer Bin Ahmed son derece cömert, hayırsever bir kişiliğe sahiptir. Ömer Bin Ahmed’in kişiliği tüm insanlığa örnek olacak seviyede idi. Yetiştirdiği talebeleri de kendi ahlakı üzerine eğitmeyi başarmış, ilmini uzun yıllar devam ettirmiştir. Medrese eğitimine ve burada verilen derslere hususi önem veren mübarek zat dini eğitiminin ancak medrese çatısı altında mümkün olduğunu savunmuştur. Bu kapsamda birçok yerleşim yerinde sohbet ve vaazlar vermiştir. Yaşadığı devirde birçok insan kendisinin ilminden istifade etmiştir. Hadis, fıkıh ve Kuran-ı Kerim dallarında yaşadığı devirde az rastlanır bir ilme sahip olan Ömer Bin Ahmed çok küçük yaşta ulaşmış olduğu hafızlığını hayatının sonuna kadar devam ettirmiş ve bu kapsamda birçok hafız yetiştirmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir