Rebi Bin Süleyman, İmam Şafii hazretlerinin öğrencisidir… Künye olarak Rebi Bin Süleyman, Ebu Muhammed’i kullanmıştır. 174 yılında doğan Rebi Bin Süleyman, 270’de de vefat etmiştir.
Rebi Bin Süleyman’ın İlim Hayatı
Rebi Bin Süleyman’ın ilim hayatı, küçük yaşlarda ilk kez babasından almıştır. Rabi Bin Süleyman’ın babası alimdi, çok ilim bilgilerine sahipti… Rabi Bin Süleyman, Kur’an-ı ezberleyerek sonrasında da; tefsir, garibül-Kur’an ve tabi ki kıraat gibi tarzlarda da ilimlerle uğraştı. Ayrıca rical, ilel ve garibül-hadis alanlarında da eğitim görmüştür.
Aynı zamanda Rebi Bin Süleyman, şiir ve fıkıh konularıyla da ilgilenmiştir. Rebi Bin Süleyman, Ebu Ziyad sayesinde hüsn-i hatı; Hadis hafızı Ahmed b. Nasr’dan da fıkıhı; Ebu Ali el-Mekfuf’tan da bizzat nahiv ve lugat ilmini öğrenmiştir. Hatta Mekke’de yaşayan Ebu Said İbnü’l-Arabi, Ebu Muhammed b. Yezid el-Mukri ve İbn Şazan el-Cellab’tan da hayati önem taşıyan bilgiler edindi.
Rebi Bin Süleyman, Ebu Abdullah Muhammed b. Galyun’la birlikte fıkhı münazaralarda yapmıştır. Camiul-Kayrevan’da hocalık yapan Rebi Bin Süleyman’ın en tanınmış öğrencisiyse, Mâlikî fakihi İbn Ebû Zeyd olduğunu söyleyebiliriz.
Rebi ömründe 2 kez hacca gitmiştir. İlk gittiğinde hadis öğrenmek için çalışmış, 2. Gittiğinde de tasavvufa yönelmiştir. Zühd ve ibadet hayatını önemseyen ve bu doğrultu da yaşamını sürdürmüştür. Rebi tasavvuf biliminde; Ali er-Ruzbari’den ve Ebu Ali el-Katib’ten yardım almıştır.
Rebi Bin Süleyman İle İmam-ı Şafii Hazretlerinin İlişkisi
Rebi Bin Süleyman ile İmam-ı Şafii hazretlerinin ilişkisi, her zaman çok iyi olmuştur. İmam-ı Şafii’den daha çok rivayetlerde bulunmuştur. İmam-ı Şafi, ondan her zaman övgüyle bahsetmiştir. Hatta Mısır’da bulunan İbn-i Torun Camisinde ilk hadisi yazdıran kişi olarak da Rebi Bin Süleyman bilinmektedir.
İmam-ı Şafii ayrıca, Rebi Bin Süleyman için; çok hizmette bulunduğunu belirtmiştir. Rebi Bin Süleyman’ı, İmam-ı Şafii, çok sevdiği için onun hakkında sürekli övgü dolu sözler söylemiştir. Rebi Bin Süleyman, İmam-ı Şafii’den çok fazla bilgi öğrenmiştir. İmam-ı Şafii sayesinde kendini ilim konusunda ilerleten Rebi Bin Süleyman büyük alimler içerisinde yer almıştır.
Rebi Bin Süleyman’a İmam-ı Şafi birçok nasihatte de bulunmuştur. Özellikle insanların kusurlarını örtmesini ve iyilikler insanlara yapmasını istemiştir.