Rıdvan Akabi hazretleri; hadis ve kıraat, fıkıh ilimleriyle uğraşan Şafii mezhebine mensup bir alim olarak biliniyor. Rıdvan bin Muhammed bin Yusuf bin Selame bin Beha bin Sa’id ismine sahip olan büyük İslam aliminin lakabı da aynı zamanda, Zeynüddin’dir… Rıdvan Akabi’nin künyesi de, Ebu Rıda ve Ebu Naim’dir…
Rıdvan Akabi’nin Hayatı
Rıdvan Akabi’nin hayatı, 759 yılında Münye-i Ukbe şehrinde doğmasıyla başlamıştır. Rıdvan Akabi, Hankah-ı Şeyhu adlı kasabada büyümüştür. Rıdvan Akabi ayrıca; Mukri’ye, Kahiri’ye ve Sahravi’ye nisbet edilmiştir. 852 yılında vefat eden Akabi, Emir Kaçmaz türbesine gömülmüştür.
Rıdvan Akabi’nin İlim Hayatı
Rıdvan Akabi’nin ilim hayatı; küçük yaşlarda Kur’an-ı Kerim ezberlemesiyle başlamıştır. İslam düşünürü, oldukça meşhur olan alimlerden de aynı zamanda, kıraat ilmi öğrenmiştir. Hatta ve hatta yedi tane büyük kıraat alimleri okuyuşlarını izleyerek öyle Kur’an-ı Kerimi okumaya çalıştı.
İmam –ı Nafi kıraati haricinde ki diğer tüm kıraatleri tam şekilde öğrenmiştir. Yakub Cevşeni, Osman Bermavi, Şemseddin Gumari ve Siridi Maliki gibi birçok alimden de kıraat ilimlerini öğrenmiştir. Öğenim hayatı boyunca devamlı; Hicaz’a, Kudüs’e ve Kahire’ye gidip gelmiştir. Gittiği yerlerde ki alimlerden hep istifade etmiştir.
Rıdvan Akabi ayrıca kıraat ilminin dışında da; usul-i fıkıh, mantık, fıkıh, kelam ve Arap edebiyatıyla yakından ilgili olan ilimleri de çok iyi tahsil etmiştir. Özellikle hadis ravileriyle ilgili konularda, Mısır’da oldukça tanınan bir alim olmuştur.
O dönemin meşhur alimleri içerisinde yer alan; Bulkini, Sadreddin ibşiti, Şemseddin Iraki ve İbn-i Mülakkın gibi alimlerin sohbetlerine gitmiş hatta onlardan derste almıştır. Özellikle büyük alimlerden de yararlanarak icazet dahi almıştır. Öğrenim hayatı biterken ayrıca; pek çok ilimlerin de söz sahibi olmuştur. Hadis, kıraat ilimlerinde o dönemde çok ünlenmiştir.
Dört mezheple ilgili de çok fazla bilgisi vardı. Genellikle Şafii mezhebine göre fetva vermiştir. Nikah naibliği görevine Kahire ve çevresinde getirilmiştir. Sonradan da Şeyhuniyye Medresesi’nde idarecilik yapmıştır. Hatiplikle ilgili görevini de, Merc Câmii’nde yaptı.
Rıdvan Akabi’ye Ait Önemli Eserler
Rıdvan Akabi’ ye ait önemli eserler; Tabakat-ül-huffaz-iş-Şafiiyyin, El-Münteka min tabakat-il-fukaha, El-Erbeun-el-mütebayine’dir…
Rıdvan Akabi’nin Ahlakı
Rıdvan Akabi’nin ahlakı, çok güzeldi… Allah’ın emir ve yasaklarına çok iyi uyardı ve insanlara da bu konuyla alakalı bilgiler verirdi. Güvenilir bir kişi olmakla birlikte dünya malına da kesinlikle tamah etmezdi.