Sırci (Ahmed Bin Yusuf) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ahmed bin Yusuf bin Muhammed bin Muhammed el Halluci el-Mahalli el- Kahiri isimleri ile tanınan Sırci; Şafii mezhebine mensup olan güçlü fıkıh bilginlerinden olarak tanınmaktadır. Soyu Ebu’l Abbbas’a dayayan âlimin lakabının ise Şihabüddin olarak bilinmektedir.  Sırci Ahmed bin Yusuf mahlası ile anılırken âlim, 778 (m.1377) yılında Mısır’ın Mahalle kasabasında doğmuştur. Doğduğu yerde ilim başarısını sürüden âlim eğitim kariyerine son hız devam etti.  Bir süre daha âlim olarak faydalı ilmini severek daha ileriye taşıma gayreti gösteren âlim Kuranı-ı Kerim’i adeta ezberledi ve hafız olarak hıfzetti. Minhac gibi eserleri de ezberleyen alim fıkıh ve İslami tefsirler bakımından son derece başarılı bir ivme kazandı. Nahiv ilmini  İbni Hakdun, Şihabüddin Ahmed bin  Ebi Bekr ‘den  öğrenme şansına nail olmuştur.  Ayrıca feraiz ilmini de Şihabüddin Ahmed bin Şavr el- Amili ve Şihabüddin Ahmed bin Ebi Bekr ‘den öğrenme ayrıcalığına mazhar oldu.  Alim her adımda  yeniden başarısını kanıtladı ve  Şihabüddin İbn-ül –Haim ,ibn-i Haldun  ve İbn-ül-Cezeri 2den icazet alarak  hadis ve fıkıh ilimlerini  olağanüstü   becerisi ile   hatmetme kudreti gösterdi.

Sırci hac farizasını yerine getirirken, Salihiyye Camii’nde hatiplik görevine getirilerek aynı zamanda pek çok talebe ders verme ayrıcalığına erişme kudretine mazhar oldu. Cami’ul Ezher’de, Firuz en Nasuri vakfının yöneticisi olma sıfatı ile yöneticilik yapma fırsatı bulan alim,  Tavganiyye ve Hicaziyye  medreselerinde ders verme  fırsatı  yakaladı. Kelmaı, İslami bilgisi fıkıh ilim başarısı ve İslami olarak talebelerine sunduğu engin bilgi ve beceri her zamana lisanına daha kuvveti bir şekilde cereyan etti.  Mesleki kariyerinde her daim ileride durma kudreti gösteren âlim yaşamı boyunca pek çok esere imza attı. Âlim adalet timsali olan bakış açısı, tefsir ilmi başarısı ve her daim donanımlı İslami ilim dağarcığı ile halleri ile adından sıkça söz ettirmeyi başardı.   Sırci 862  (m.1457) senesinde Muharrem ayının üçünde Cuma gecesinde hayata gözlerini yumdu ve ikindi namazından sonra toprağa verilerek es-Sahra’da inşa ettiği türbeye defettirildi.

Sırci Eserleri

Ömrü boyunca pek çok esere imza atan Sırcı’nin eserlerinden bazıları;  Muhtasaru Şevahid il Elfiye lil Ayni, Manzum olan El Mürebbaa’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir