Tilmisani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Asıl adı, Ömer el Tilmisani şeklindedir ve 4 Kasım 1904 yılında Kahire’de dünyaya gelmiştir. 21 Mayıs 1986 yılında da yine Kahire’de hayata veda etmiştir. Ömer El, Mısırlı dini lider olarak ün yapmıştır. 1924 yılında liseden ve 1930 yılında Hukuk fakültesinden mezun olmuştur. Üniversite eğitimi sonrasında ise, o dönemlerde İngiliz işgaline başkaldıran gençler arasında yer aldığı ifade edilir. Kayıtlarda bu nedenden dolayı hapis cezası ile cezalandırıldığı da belirtilmektedir.

Tilmisani, hapisten çıktıktan sonra, 1933 yılında ise; İhvan-ı Müslim teşkilatının kurucusu olan ve ilk lideri olarak bilinen, Hasan el-Benna’nın yanında yer aldığı belirtilir. Aynı zamanda İhvan-ı Müslimin yanlısı olduğu da kaynaklarda yer almaktadır. 1952 yılında yaşanan devrim sonrası ise yine Mısır’ın yeni lideri olan; Cemal Abdünnasır ile İhvan-ı Müslimin arasında geçen sorunlar nedeniyle, 1954 yılında tutuklanmıştır. 1971 yılında kadar ise hapishanede kaldığı kaynaklarda yer alır ve bu dönemde işkenceye de maruz kaldığı belirtilir. Ardından ise, İhvan’ı Müslimin lideri olarak Hasan el-Hudeybi’nin yerine seçilmiştir ve bu görevine Ömer El vefatına kadar devam etmiştir.

Tilmsani

Ömer Tilmisani, Hasan el Benna’nın çizdiği yolda yürümesi ile tanınmıştır. İnancına göre; toplumun ıslahının ve İslamileştirilmesinin, öncelikle fertlerden başlayarak; merkezden muhite doğru, yayılması görüşüne sahip olduğu belirtilir. Bu nedenle de, silahlı eylemlere hoş bakmadığı ifade edilir. Kendisi de bu görüşünü şu şekilde ifade etmiştir:

  • ‘’Eğer biz fertlerin vicdanlarında, İslam’ı hakim kılmazsak; toplumu yönetecek olan sistemlere nasıl hakimiyet kurabiliriz ’’

Tilmisani’nin, merkezden muhite, bir görüşe sahip olan anlayışı sayesinde, Mısır’da bulunan öğrenci dernekleri, hukukçular, tabipler odası, eczacılar ve gazeteciler dahil tüm bu derneklerinin yönetimine İslamcı düşünceye sahip grupların egemen olduğu belirtilmektedir. Ayrıca; Suriye, Ürdün ve Kuveyt, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Bahreyn’de de İhvan-ı Müslimin’in görüşlerinin ilerlediği belirtilir.

Tilmisani aynı zamanda, Moro cihadını yakından takip etmiş ve bu harekete büyük destekler vermiştir. Afganistan İslam Cihadına da müşavir olarak hizmet ettiği, çeşitli kaynaklarda yer alır. Pakistan’da yer alan, Afgan mücahitlere de maddi ve manevi imkânlar sağladığı söylenir. İran-Irak arasında yaşanan savaşında son bulması için, arabuluculuk yaptığı da ifade edilmektedir. Filistin davasını savunan El Ömer, Filistin mücadelesini İslami çizgiye getirebilmek adına da oldukça çaba sarf etmiştir. İhvanı Müslimin lideri olan El Ömer, Kahire’de 21 Mayıs 1986’de vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir