Muhammed Said Ramazan El-Buti, Şırnak Cizre ilçesinin Yağmur kuyusu köyünde 1929 yılında dünyaya doğmuştur. Doğduğu toprakların Botan bölgesi olması nedeniyle, ailesi Buti lakabı ile tanınmıştır. Kürt kökenli babasının adı ise Molla Ramazan’dır. Babası alim ve sufi kimliği ile bölgede meşhur kimselerdendir. Fakat ailesi, 1934 yılında Şırnak’tan Şam’a göç etmişlerdir. El-Buti öğrenim hayatına Şam’da özel bir okulda başlamıştır. Daha on bir yaşında iken, Hasan Habenneke el-Meydani ile onun öğrencisi olan Mahmud el-Mardini’den Kuran ve siyer dersleri almıştır.
Kuran ve siyer derslerinin ardı sıra; tefsir, mantık ve hitabet ile fıkıh usulü alanlarında da tahsil yaptığı bilinir. 1953-1955 yıllarında ise Ezher Üniversitesi’nde, Şeriat Fakültesi lisans eğitimini tamamlamış ve aynı üniversitenin Arap Dili Fakültesi’nde bir yıl süre ile pedagojik formasyon eğitimi almıştır. Yaklaşık iki yıl kadar, 1958-1960 yılları arasında öğretmenlik yapmıştır.
Muhammed Said Ramazan El-Buti, 1960 yılının sonlarında Dımaşk Üniversitesi Şeriat Fakültesi’nde asistanlık görevine başlamış ve 1961 yılında doktora öğrenimi için; Ezher Üniversitesi’ne gönderilmiştir. 1965 yılında ise, doktora ünvanını aldığı Ḍavabiṭül Maṣlaḥa fiş Şeriʿatil İslamiyye isimli bir tez yazmıştır. Ardından Dımaşk Üniversitesi’nde, Şeriat Fakültesi’nde görev yapmaya başlamıştır. 1970 yılında doçent, 1975 yılında ise profesör olan Buti, dekanlık dahil çeşitli idari görevlerde bulunmuştur. Fakülte dersleriyle birlikte, Şam’da Emeviyye camii gibi halka açık olan yerlerde de dersler vermiştir. 1993 yılında ise emekli olmuş ve camii derslerini de üniversite derslerini de sürdürmeye devam etmiştir.
- Muhammed Said Ramazan El-Buti; Ürdün Kraliyet Akademisi İslam Medeniyeti Araştırmaları Merkezi ve İslami Finans Kurumlarını Denetleme ve Muhasebe Teşkilatı ile Fransa İslam Nuru Cemiyeti, İngiltere Oxford Academy İdare Meclisi, Taba Müessesesi Yüksek İstişare Kurulu, gibi farklı alanlarda görevlerde bulunmuştur.
- Birden fazla ulusal ve uluslararası ilmi toplantılara katılmıştır. 2004 yılında Uluslararası Dübey Dubai Kuran’a Hizmet Kurulunun verdiği örnek İslam alimi ünvanını almıştır.
Suriye’de 1970’lerin sonlarından itibaren şiddetli bir şekilde gerçekleşen katliamların en şiddetlisi olan Hama katliamı (Şubat 1982)dahil, İhvan-ı Müslimin ile Baas rejimi arasında geçen sayısız n iç çatışma yaşanmıştır. Halk nazarında saygın bir alim olan Buti, bu çatışmalarda, sürekli olarak Hafız Esed yönetimini destek vermiştir. Buti, ilerleyen dönemlerde; Esed’in teklifiyle Suriye televizyonunda söyleşiler yapmış ve oldukça tedbirli bir şekilde diplomatik bir dil kullanmıştır.
Muhammed Said Ramazan El-Buti, 2000 yılında Hafız Esed’in cenaze namazını kıldırmıştır. Bu dönemde, mevcut otoriteden yana tavrını yeni lider Beşşar Esed döneminde de sürdürmüştür. 2011 yılında ise Tunus bölgesinde başlayan halk ayaklanması, Suriye’ye sıçramıştır. Eli silah tutan herkesin, Suriye ordusuna katılması ve muhalifeler ile savaşması yönünde de fetva vermiştir. İlerleyen dönemlerde, Buti; 21 Mart 2013 yılında, Şam Mezraa kentinde, İman Camii’nde öğrencilerine ders verirken; suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. Kabri ise, Şam’daki Selahaddini Eyyubi Türbesi’nin yanına defnedilmiştir.
Muhammed Said Ramazan El-Buti Eserleri
Muhammed Said Ramazan El-Buti, islam dünyasında önemli bir alim ve mütefekkir olarak tanınmıştır. Buti, eserlerinde ise; muhatap aldığı ve eleştirdiği kesimlerin daha çok; Batılı felsefeciler ile şarkiyatçılar olduğu gözlemlenir. Ayrıca her zaman, tek bir mezhebe bağlı kalmanın; her ne kadar dini bir zorunluluk olmasa da, daha doğru olduğunu savunmuştur.
El-Buti eserleri geniş bir alana yayılır. Fıkıh, felsefe, ve tarih, edebiyat, siyer, kuran, sünnet gibi birden fazla alanda kitap yazmıştır.
Fıkıh ve fıkıh usulü ile alakalı eserleri şöyledir:
- Ḍavabiṭül Maṣlaḥa Fiş-Şeriatil İslamiyye
- Taḥdidü’n-Nesl Viḳayeten ve İlacen
- El-La Mezhebiyye
- Muḥaḍarat Fil-Fıḳhil Muḳaren
- Mebaḥişü’l-Kitab ves-Sünne Min İlmil-Usul
- Es-Sebilül- Vaḥid Fi Zaḥmetil- Aḥdas̱il-Cariye Ala Hamişi’n-Nekbe
- Mualecetüd-Dehin Beynel-Eṭıbba vel-Müşerriin
- Es-Selefiyye
- Ḳaḍaya Fıḳhiyye Muaṣıra
- El-Cihad Fil-İslam: Cihadın savaş yoluyla gerçekleştirilen türü dışında; nefis tezkiyesi, tebliğ ile irşad içerikli türlerinin de bulunduğunu yazdığı bir kitaptır. Eleştiri alan sesesrlerinden biridir.
- Et Tasvir Beyne Hacetil Aṣr ve Davabiṭiş Şeria
- Maan-Nas: Meşuraṭ ve Fetvava
- Meşuraṭ İctimaiyye
- İşkaliyyetü Tecdidi Usuli’lFıḳh
Muhammed Said Ramazan Buti, Kelam ve Felsefe eserlerinden bazıları şöyledir:
- El Mezhebül İḳtiṣadi Beyneş Şüyuiyye Vel İslam
- Kübre’l Yaḳıniyyati’l Kevniyye
- Naḳdü Evhami’l Maddiyyetil Cedeliyye Ed-Diyalektikiyye
- El-Aḳidetü’l İslamiyye vel Fikrül Muaṣır
- El-İnsan: Müseyyer Em mmuḫayyer
- El-Mezahibü’t Tevḥidiyye ve’l Felsefatü’l Muaṣıra