Zahid-Ahmed Bin Muhammed, dönemin önemli evliyalarından biridir. Şafii mezhebine bağlı Ahmed Bin Muhammed, fıkıh alanında ve hadis alanında çeşitli eğitimler almıştır. Asıl adı, Ahmed bin Muhammed bin Süleyman olan Zahid’in künye adı ise Ebül Abbas şeklindedir. Fakat lakabı olan, Şihabüddin Zahid adı ile ünlenmiştir. Doğum tarihi kaynaklarda yer almayan Bin Muhammed, Kahire’de 1416 yılında hayata veda etmiştir. Kabrinin ise yaptırdığı Mikas bölgesindeki camiinin yanında yer aldığı ifade edilir.
Zahid evliya olma yolunda, tasavvuf bilgilerini dönemin önemli ismi, Kutbüddin Dımeşki El-İsfeheydi’den öğrenmiştir. Fıkıh ilmini ise, Şihabüddin bin İmad’dan öğrenen Zahid, Şihabüddin Dımeşki gibi isimlerden de ilim öğrenmiştir.
Zahid-Ahmed Bin Muhammed, dönemin önemli alimlerinden öğrendiklerini kendi yorumları ile öğrencilerine aktarmıştır. Evliya olarak anılan Zahid, birden fazla kişiye ilim ve edeb öğretmiş ve onları bu yol da eğitmiştir.
- Ebu Abdullah Gamri, Midyen ve Abdürrahman bin Bektemir gibi isimler de yetiştirdiği isimler arasındadır.
Zahid, dersler verdiği gibi birden fazla yere de; İlim yuvaları, camiler yaptırarak hayır işlemiştir. Yaptırdığı en meşhur camilerden biri ise Elmaksem camisi olarak bilinir. İlgili camii de aynı zamanda vaz verdiği ve dersler verdiği de belirtilmektedir.
Dönemin önemli ismi Ayni, onunla alakalı şu sözleri ifade etmiştir:
- “İsmi, Şihabüddin Ahmed Mısri olup, Zahid’ adıyla ünlüdür. Çevresindekilere sürekli olarak vaz vermiş, Mikas’da kendi yaptırdığı camiye defnedilmiştir ve günümüzde burası ziyareet edilen bir makamdır. Allahü teala onun ruhaniyeti ile bize yardım eylesin. Ahirette de şefaatine kavuştursun.”
Zahid-Ahmed Bin Muhammed, ölümüne yakın bir zamanda kâğıda notlar düştüğü belirtilir. Yazdığı sözler ise şöyledir:
- “Ben, fakir Ahmed Zahid derim ki Kelime-i şehadetin manasına kalbiyle inanıp ve diliyle de söyleyen bir kimseyim. İslam dini haricinde olan bütün inanışlardan ve dinlerden, Muhammed Aleyhisselamın bildirdiği, Ehl-i sünnet ve cemaat fırkası haricindeki bütün fırkadan uzağım. Allahü tealaya ve Allahü tealadan gelenlerin tamamına; O’nun emir ve muradına uygun iman ettim. Resulü Muhammed Aleyhisselama ve Resulullahdan-Aleyhisselam gelenlere O’nun emir buyurduğu şekilde iman ettim. Hatırıma ve aklıma gelenlerin hiçbiri Allahü teala’ya benzemez. Bu şehadetimi Allahü tealaya teslim eder emanetine veririm. Allahü teala, kendisine emanet olarak bıraktığım bu güzel inanışımla; bana muhtaç olduğum son nefeste yardım eder ve iman ile gitmemi nasip eder. Ey kardeşlerim, size Allahü tealadan korkarak, O’nun emir ve yasaklarını bilmenizi ve bunlarla amel etmenizi öğüt ediyorum. Beni defnettiğinizde, başucumda Fatiha ve Bakara suresini okuyunuz.
- Yasin ve Tebareke surelerini de okuyup, hasıl olan sevabı bana hediye ediniz. Üç defa şunları söyleyiniz: Ya Rabbi! Muhammed Aleyhisselamın, O’nun Eshab-ı kiramının ve Ehli beytinin yüzü suyu hürmetine bu garip kuluna azab etme! Arkamdan hasenat ve hayırda bulununuz. Öğrencilerim ile çocuklarım varisimdir.” Şeklinde, ölmeden önce son sözcüklerini ifade ettiği belirtilir.
Zahid-Ahmed Bin Muhammed Eserleri
Zahid, dönemin önemli evliyalarından biri olduğu kadar; dersler vermiş ve ilim bilgisini kitaplara da aktarmıştır. Zahid-Ahmed Bin Muhammed eserleri şöyledir:
Risalet-ün Nur iman: İtikad, fıkıh ve tasavvuf bilgilerini, yazdığı dört ciltten oluşan eseridir. Hidayet-ül Müteallim ve Umdetül Muallim; Fıkıh ile tasavvuf bilgilerini yazdığı kitabıdır. Bunlar haricinde Lematul Müntehi, Bidayet ül musterşıd, El Meniyyet ül varide ibadullahiş şaride, Tuhfetül Mübtedi, Hidayetun nasıh, El Kevakıb üd dürriyye, El İtikad, Tuhfet üs silak fi Edeb is sivak, Hakk ür rakik vel meşyü fit tarik, Nasihatl ulema li ihvanihim ül müminin, Hidayet ül Ahbab Fis sıhhati Vel Meab, Hızbul felah En Nasıh,Taleb üz zad li yevmil miad, El Uddetü ind es siddeti, , Adabü şürb il ma, El-Kelam Alel müskirat ve Muhaddirha ve Müskiruha, Mukaddimet ün fil fıkh, El Beyan üş Şafi fil Hacc il Kafi eserleri arasındadır.