Se’ Alebi ( Abdülmelik bin Muhammed) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Se’ Alebi ( Abdülmelik bin Muhammed)  hayatının ilk dönemlerini başka bir işe geçirmiştir. Fakat daha sonra dil, edebiyat ve târih âlimi olarak tanınmıştır. Asıl adı Abdülmelik bin Muhammed bin İsmail es-Se’âlebî olarak bilinmektedir. Künyesinde ise Ebû Mensûr olarak geçmektedir. Mesleği nedeni ile Se’âlebî lakabı ile tanınır bir kişi oldu. Se’alebi 961 yılında Nişâbur’da dünyaya gözlerini açtı. Birçok fazla âlimden ders alarak kendini yükseltmiştir. Arap dili ve edebiyatı ile ilgili pek çok eser yazmıştır ve meşhur olmuştur. Yaşadığı dönemde en iyi alimlerinden bir tanesi olarak bilinmekteydi. 80 yasında yani 1038 li yıllarda hayatını kaybetmiştir.

Se’ Alebi ( Abdülmelik bin Muhammed) Yaşamı

Se’âlebî, âlim olmadan önceki yıllarda toplamış olduğu tilki derileri ile kürk yapıp satardı. Bu nedenle ona Se’âlebî lakabı verilmiştir. İlim öğrenmeye meraklı bir kişiliğe sahip olan Se’alebi yaşadığı şehirdeki alimlerin ilim meclislerinde çalışmaya başlamıştır. Arapça edebiyatına olan ilgisi sayesinde çok fazla bilgiye sahip olarak söz sahibi olmuştur. Eserlerini nesir ve nazım kullanarak yazdığı için dönemindeki pek çok âlimin önüne geçmiştir. Eserleri genellikle şiir tarzındadır. Bu nedenle yaşadığı dönemde oldukça iyi anılmıştır. Se’Âlebi (Abdulmelik bin Muhammed) yaşamı boyunca ilim öğrenmeye çalışmıştır ve öğrendiği ilimler sayesinde önemli eserler ortaya çıkarmıştır. Çıkarmış olduğu bu eserler oldukça önemli ve değerli kabul edilmektedir.

Bazı âlimler onun için düşüncelerini şu şekilde aktarmıştır. “Se’alebi kendi yaşadığı dönemde ilim konusunda en önemli ve bilgili kişidir. Farklı şiirleri bir araya toplama özelliğine sahip bir insandır. Aynı zamanda dönemindeki âlimlerin en iyisi ve başı, muasırlarının verdiği hüküm sebebiyle musanniflerin imamı olarak tanınmaktaydı. Adı dillere destan oldu ve herkes tarafında tanındı. İlim sahibi olmak adına çok kez seyahat halinde oldu. Her ortamda kendini belli eden bir kişi olmuştur ve çok kişi tarafından oldukça sevilmiştir.” Demiştir.

Se’ Alebi ( Abdülmelik bin Muhammed) Eserleri

Se’Âlebi (Abdulmelik bin Muhammed) yaşamı boyunca dini açıdan birçok kişiye bir şeyler katmakla devam etmiştir. Aynı zamanda kendine ait bazı eserleri de bulunmaktadır. İşte o eserlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Tuhfet – ül – vüzerâ
  • El – Leâlî ved-dürer
  • Tabakât – ül – mülûk
  • Tuhfet – ül – vüzerâ
  • Mir’ât – ül – mürüvvet
  • El – Gılmân
  • Eş – Şekvâ vel -’Itâb
  • Lübâb – ül – edeb
  • El – Müntehıl
  • Mekârim – ül – ahlâk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir