Sehnun 777 yılında Kayrevan’a yaklaşık 90-100 km. uzaklıkta olan Menzilüsıklâb köyünde dünyaya gelmiştir. Aslen Şamlı bir aileden gelmekte olan Sehnun Arap ailesine mensup bir kişidir. Güçlü zekası sayesinde ve keskin görüşlüğü olduğunda Sahnûn lakabı verilmiştir ve bu lakap ile meşhur olmuştur. Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) Medineye giderek İmam Mlik’ten ilim dersleri almaya gitmiştir fakat o imkanı bulamamıştır bu nedenle el-Muvaṭṭaʾı dinlemek ve Mâlik’in fıkhı görüşlerini dinlemiştir. Daha sonra daha çok ilim sahibi olmak istediğinde doğuya doğru yola çıktı. Sahnûn’un, Kayrevanlı olan bir ilim sabibi ile birlikte gitmiş olduğu doğuya inme yolculuğunu 807 yılında tamamlamıştır ve daha sonra tekrardan Kayrevan’a döndüğü bilinmektedir. Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) Yaşamı
Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) yaşamı boyunca en çok Bühlûl, İbn Ziyâd ve İbnü’l-Kāsım hocalarında ders almıştır ve en çok bu hocalarda etkilenmiştir. Eğitim hayatının ilk zamanlarlı ehl-i Medîne ve Mâlik’in zihniyetini ve tavrından etkilenerek onu benimsemiştir. Bu nedenle Malik’in düşünce ve görüşlerinden daha çok yararlanmak için Tunus’ta bulunan İbn Ziyâd’ın yanına gitmeye karar vermiştir. Sehnun’un İbn Ziyâd’ın yanına gitme nedeni ise İfrîkıye muhitinde ilk defa el-Muvaṭṭaʾı rivayet etmiş olduğu ve malik’in fıkhını çok iyi bilen ve haberi olan bir kişi olmasıdır. Bu sayede Sehnun çok fazla bilgiye sahip olmuştur. Oldukça zeki olan Sehnun ilim sahibi olduğu kadar ilim vermeyi de çok fazla sevmiştir. Bu nedenle birkaç öğrencisine sohbet ve dersler vermiş olan biridir. Sehnun aynı zamanda güzel ve şık giyinmeyi de seven biri olarak bilinmektedir. Mütevazi bir hayat süren Sehnun Malik’ten almış olduğu dersler ve ilimler sayesinde oldukça meşhur hale gelmiştir. Sehnun yapmış olduğu işler ve başarıları nedeni ile çok fazla sevilen biri haline gelmiştir.
Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) Eserleri
Sehnun (Abdüsselâm bin Sa’îd et-Tenûhî) yaşamı boyunca dini açıdan birçok kişiye bir şeyler katmakla devam etmiştir. Aynı zamanda kendine ait bazı eserleri de bulunmaktadır. İşte o eserlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:
- El – Müdevvenetü’l – kübrâ.
- Nevâzilü Saḥnûn.