Selh Bin Abdullah Tüsteri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Selh Bin Abdullah Tüsteri 203 yılında İran’ın güneybatısındaki Hûzistan eyaletinin Tüster (Şüster) şehrinde dünyaya geldi. Bazı kaynaklarda doğum tarihi olarak 200 ve 201 yılları da zikredilir Bir oğlu olduğu kaydı dışınd) ailesiyle ilgili herhangi bir bilgi yoktur. On üç yaşında olduğu zamanlarda muhtemelen “sücûd-i kalb” konusunda bilgi almak için Basra’ya gitti. Burada görüştüğü âlimlerden tarafında istediği cevapları alamamıştır ve 216 senesinde Abadan’a gitmiştir. Abadan’a gittiği zamanlar bazı ilim sahipleri onu sahip oldukları bilgiler ile rahatlatarak bir süre Tüsteri’nin hizmetinde bulmuştur ve feyzinden istifade etmiştir. Daha sonra kendi memleketine geri dönüş yapmıştır. Oraya gittiği zamanlar da ise hacca gitmiştir ve Zünnûn el-Mısrî ile tanışma olanağı sağlamıştır.

Selh Bin Abdullah Tüsteri Yaşamı

Selh Bin Abdullah Tüsteri yaşamı boyunca aynı şekirde olmayı dünürken yaşadığı dönemde Hûzistan bölgesinde Abbâsîler ile Saffârîler ve Zencîler arasındaki iktidar olaylarını görmüştür. Bu nedenle Sehl et-Tüsterî 263 tarihinde bulunduğu şehirden Basra’ya göç etmek zorunda kalmıştır. Fakat bazı kaynaklara göre Abdullah’ın melekler, cinler ve şeytanlarla konuştuğunu iddia etmesi üzerine halkın tepkisini çekmiş ve bu yüzden Basra’ya gitmiş olduğu yazmaktadır.  Baka bir inanışa göre ise, “Kulun her nefeste tövbe etmesi farzdır” demiş, bu söz onun manevi ilimlerdeki şöhretini kıskanan fıkıh âlimlerinin tepkisini çekmiştir. Bu nedenle aleyhinde yürütülen faaliyetler nedeni ile memleketinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Sehl et-Tüsterî Basra’da vefat ettiği düşünülür fakat bazı kaynak farklı tarihler sunmaktadır.  Bu tarihler ise 233, 273 veya 293 yılında öldüğü düşünülmektedir.

Selh Bin Abdullah Tüsteri Eserleri

Selh Bin Abdullah Tüsteri yaşamı boyunca dini açıdan birçok kişiye bir şeyler katmakla devam etmiştir. Aynı zamanda kendine ait bazı eserleri de bulunmaktadır. İşte o eserlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

–  Maḳāle fi’l – menhiyyât

–  Tefsîrü’l – Ḳurʾâni’l – ʿaẓîm

–  Risâle fi’l – ḥurûf

– Kelâmü (Kelimâtü) Sehl b. ʿAbdillâh et – Tüsterî

–   Risâle fi’l – ḥikem ve’t-taṣavvuf

–  Menâḳıbü ehli’l – ḥaḳ ve menâḳıbü ehli’llâh

–  Leṭâʾifü’l – ḳaṣaṣ fî ḳıṣaṣi’l-enbiyâ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir