Selh Bin Ahmed El-Ergiyani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Selh Bin Ahmed El-Ergiyani şafiî mezhebindeki fıkıh ve tasavvuf âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Asıl adı, Sehl bin Ahmed bin Ali el-Hâkim el-Bâni el-Ergiyânî olarak bilinmektedir.  Künyesin de ise Ebü’l-Feth olarak bulunur. 1035 yılında Nişanurn’un Ergiyani denilen kentinde doğmuştur. İlim sahibi olmayı çok sevdiğinden birçok kente seyahat edit çok fazla alimle tanışmıştır. Bu sayede daha fazla ilim öğrenme fırsatı yakaladı. Selh Bin Ahmed El-Ergiyani 1097 yılının muherrem ayının ilk günü Ban’da hayatı kaybetmiştir.

Selh Bin Ahmed El-Ergiyani Yaşamı

Kendisi şafii fıkıh âlimlerinden be büyüklerinde olan ilmi ve zühdü son derece yüksek olan birçok alimden şafii fıkhını öğrenme şansı yakalamıştır. Daha sonralarda ise Kâdı Hüseyn bin Muhammed el-Mervezî’den bazı dersler alarak oldukça fazla ilim sahibi oldu ve bu âlimin yolundan devam etti. Selh Bin Ahmed El-Ergiyani yaşamı boyunca ilim sahibi olabilmek adına çok kez seyahatler yapmıştır.  Bu nedenle bir kere de Nişabur’a giderek İmâm-ül-Haremeyn Ebû Meâlî’den usûl-i fıkıh okumuştur. Bunun yanı sıra; Ebû Hafs bin Mesrûr – Ebû Osman es-Sâbûnî ve Ebû Sa’d el-Kencerûzi gibi birçok önemli âlimden de ilim öğrenerek hadîs-i şerifler dinlemiştir.

Oldukça zeki olan Selh Bin Ahmed El-Ergiyani münazara içine girdiği bir kimseyi yapmış olduğu deliller sayesinde konuşamaz hale sokardı. Birçok tarz da eser okudu. Daha sonra kendi memleketine geri dönüş yaparak güzel ahlâkı, üstün faziletleri ve verdiği doğru hükümlerle herkesin sevgi ve güvenini kazanmıştır. Bu nedenle burada birkaç yıl kadar kadılık yaptı. Daha sonra hacca gitmiştir. Hac görevini yerien getirdikten sonra Allahü teâlânın sevgili kullarında olan âriflerin üstadı Hasen es-Semmânî’nin öğrencilerinin arasına girip ona tâbi olmuştur. Bu sayede oldukça iyi yerlere gelerek önemli âlimler arasına girmeyi başarmıştır.

Selh Bin Ahmed El-Ergiyani’nin Eseri

Selh Bin Ahmed El-Ergiyani birçok âlim ile çalışmıştır ve o âlimlerin eserlerinde çok kez yardımlar etmiştir. Fakat kendine ait sadece çok fazla eseri bulunmaktadır. Selh Bin Ahmed El-Ergiyani yaşamı boyunca sadece bir eser bulunmaktadır. Onun yazmış olduğu tek kitabın adı ise Fetva olarak bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir