Seyyid Nurî Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Seyyid Nurî Efendi ve Balat Şeyhi adlarıyla bilinen bu önemli İslam alimi ayrıca sadece Nurî olarak da bilinirdi. Tam ismi Şeyh Seyyid Hasan Nurî Efendi’dir.

Seyyid Nurî Efendi’nin Hayatı

Seyyid Nurî Efendi hayatı hakkında bilgiler kısıtlıdır. 1620 yılının (hicri takvime göre 1029) Ocak ya da Şubat ayında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Dedesi türbedar Abdulhâlık Efendi, babası ise Seyyid Mehmed Emin Efendi’dir. Dedesi Abdulhâlık Efendi, Eyüpsultan’da çalışmaktaydı. Babası Seyyid Mehmed Emin Efendi ise Koca Mustafa Paşa Tekkesi’nde çalışmaktaydı. Seyyid Nurî Efendi Balat’ın ünlü şairi Mehmed Emin Efendi’nin babasıdır. Dönemin ünlü hattatı Kadı Abdülkerim Efendi’den hüsn-i hat eğitimi almıştır. Müderris olduktan sonra babasının tanıdığı olan Koca Mustafa Paşalı Şeyh Necmeddin Hasan Efendi’nin kız kardeşiyle evlenmiştir. Babası vefat ettiğinde şeyhlik makamı halasının oğlu olan Kirameddin Efendi’ye geçti. Seyyid Nurî Efendi eğitimini tamamladıktan sonra şeyhlik makamı Kirameddin Efendi’den kendine geçmiştir.

1664 yılında Ferruh Kethuda Tekkesi’nin şeyhi oldu. Bu sırada vebaya yakalandı ve 15 Kasım 1688 tarihinde (hicri takvime göre 21 Muharrem 1100) vefat etmiştir. Eyüpsultan’a defnedilmiştir.

Seyyid Nurî Efendi’nin Eserleri

Hasan Nurî Efendi eserleri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Kendisinin hat, şiir ve tasavvuf alanında eserler vermiştir.

Hüsn-i Hat

İslami hat olarak bilinir. Ortak bir İslami kültür mirasını paylaşan topraklardaki alfabeye dayalı bir sanatsal uygulamadır. Arapça, Osmanlıca, Farsça, Pakistan ve Hint hat sanatını içerir. Hüsn-i hat sanatının gelişimi Kuran’a doğrudan bağlıdır, Kuran’dan bölümler ve alıntılar bulunmaktadır. Sadece dini konular, nesneler veya mekanlarla sınırlı değildir. Tüm İslam sanatı gibi, çok çeşitli bağlamlarda yaratılmış çok çeşitli çalışmaları kapsar. İki ana stilden geliştirilmiştir: Kufi ve Naşk. Hat sanatı kâğıt dışında çiniler, kaplar, halılar ve taş gibi çok çeşitli dekoratif ortamlara uygulanabilir. Bu özellikle dinarlar veya yüksek değerli altın sikkeler için geçerliydi. Genellikle sikkelere Kuran’dan alıntılar yazılmıştır. İslam geleneğinde hattatlar, sertifika alabilmek aşamada kapsamlı bir eğitim alır. Hün-i hat sanatının başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Hala kullanılan bir sanattır ve modernize edilmiş versiyonları da bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir