Seyyid Ubeydullah Hakkari Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Seyyid Ubeydullah Hakkâri; Osmanlının son dönemlerinde Anadolu’da yetişmiş büyük evliyalardandır. Doğum yeri, yılı kesin olarak bilinmemekle birlikte on üçüncü asrın ortalarına doğduğuna dair rivayetler bulunmaktadır. İslâm evliyaları ve âlimlerinden Seyyid Taha Hakkâri hazretlerinin oğludur ve adı Seyyid Ubeydullah Efendi’dir. İlim ve hadis konusunda devrin ileri gelenleri arasına giren evliya, yine rivayetlere göre aynı asrın sonlarına doğru bu dünyadan göç etmiştir. Kabristanı Cennet ül mualla kabristanına defnedilmiştir.

Seyyid Ubeydullah Hakkari Biyografisi

Evliya büyüklerinden olan babası Seyyid Taha Hakkari’ den ilim öğrenmeye başlayan Seyydi Ubeydullah Hakkari, babasının vefatı ile amcası Seyyid Salih’in hizmet ve sohbetine girmiştir. Seyyid Salih’in hizmetine girmesi babasının vefat tarihi olan 1269 (m.1852) yılından sonradır. Amcasının yanında ilim öğrenimini başarıyla devam etmiş, kendisinden icazet almayı başarmıştır. Tasavvuf Halidiyye yolunun büyüklerinden olmuş olan Seyyid Ubeydullah, bu dönemde aynı zamanda vali( hükümdar) olmuştur. Bakıldığı zaman hükümdarlık ve velilik makamlarını aynı anda bulunduran nadir büyüklerdendir ve ehlisünnete çok büyük hizmetlerde bulunmuştur.

Seyyid Ubeydullah Hakkâri; hazretlerinin iki oğlu vardır ve bu oğullarından Seyyid Abdulkadir döneminin senota başkanı yani ayan reisi idi. Evliya’nın bu oğlu, kendi oğlu Seyyid Muhammed ile birlikte Diyarbakır’da şehit edilmiştir. Şehit olan Seyyid Muhammed’in diğer oğlu olan Seyyid Musa ise İran’ın Ridaiyye kentinde ehlisünnetin ileri gelen bilgin ve tasavvuf yolu öncüleri ile ilim ve tasavvufu yaymaya çalışmıştır. Hızır ismindeki ikinci oğlu ise, Amerika’da yüksek mühendislik tahsilini tamamlamıştır.

Seyyid Ubeydullah hazretlerinin diğer oğlu olan Muhammed Sıddık Efendi, vefat ettikten sonra Şemdinli bölgesindeki Katune yani Seyhan köyüne defnedilmiş, orada yatmaktadır.  Muhammed Sıddık Efendinin dört oğlu bulunmakta ve oğlunun dördü de günümüzde vefat etmiş durumdadır. Oğullarının adı Taha, Şemsuddin, Muslihuddin ve Raşid’dir. Taha efendi’nin oğulları olan Mazhar ve Salih Efendiler ise Irak’ta defnedilmişlerdir. Abdülkâdir Efendi’nin ikinci oğlu olan Abdullah Efendi ise ilim neşretmek için gittiği Ridâiyye’de 1389 (m, 1969) senesinde vefat etmiştir. Ve bu büyük zat’ın ebedi ikametgahı Dize kasabasındaki kabristanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir