Sıbt İbn-İ Hacer Kimdir? Eserleri ve Hayatı

828 yılının(m1425) Rebiyülevvel ayının sekizinci güne denk gelen Pazartesi günü doğan Sıbt İbn-İ Hacer; Kahire doğumlu hadis ve fıkıh âlimidir. Künyesi Ebul Mehasin ve ismi Yusuf bin Şahin el Cemal’dir. İbni Haceri Askalani’nin torunudur ve lakabı ise Cemaluddin’dir.  Önceleri Hanefi mezhebinde iken daha sonra Şafi mezhebine geçmiştir. 899(m.1493) yılında yine doğduğu yer olan Kahire’de bu dünyadan göç etmiştir.

Sıbt İbn-i Hacer Biyografisi

Kahire’de doğan Sıbt İbn-İ Hacer; dedesinin evinde izzet ve ikramla yetişmiş, hadis ilmini de dedesinden öğrenmiştir. Bunun birlikte icazet derslerini Kemalüddin bin Hayr’dan almış, ondan hadisi şerif dinlemiştir. Şafiî mezhebine geçtikten sonra bir süre Bedrüddin İbnul Kattan ve Burhanuddin bin Hıdır’dan ilim öğrenmiş, bunun yanında farklı ilimlerle ilgili derslerde almıştır. Er Reşidi, Celaluddin el Mahalli ve Ebul Cud ders aldığı diğer âlimler arasındadır. Yaklaşık bir ay kadarda İzzüddin İbnul Fırat derslerine devam etmiş, aruz ilmini El-Abidi’den almıştır. Ayrıca es Süveyfi, İbni Yakup Abdürrahim el Münavi, Zeynüddin Şabve gibi çok çeşitli âlimlerinin ilim üzerine olan sohbetlerine katılmış feyz almıştır.

Şerefefuudin Camii’nde hatiplik, Baybarsiyye ve Mensiyye medreselerinde hadis müderrisliği yapan ünlü fıkıh âlimi, el medrese tül Muyhisiyye’nin faaliyete başladığı zamandan itibarende hocalık vazifelerinde bulunmuştur. Bunlar dışında ayrıca, İmam el Kereki’nin Cami ul Fekkâhin’den ayrılmasının ardından Sultanın huzurunda hadis okumaya başlamıştır. 848 (m. 1444) yılında hacca giderek, dönüşünde Şafi mazhebine geçmiştir. Bu süreden sonra da daha fazla hadis ilmi ile ilgilenmiş ve dedesinin kitaplarını yazmakla uğraşmıştır.  Dedesinin vefatından sonra dedesinin yazdığı fakat yarım kalan yarım olan Zehebi’nin Tabakât ül huffaz tertibi o tamamlamıştır. Ve bu esere Revnak ül elfaz li mucem il huffaz ismini vermiştir. 899(m.1493) yılında yine Kahire’de bu dünyadan göç etmiştir.

Eserleri

Fıkıh ve ilim konusunda adeta bir derya misali olan Sıbt Hacer farklı ilim dalı üzerine çok fazla eser yazmıştır. Yazdığı eserden bazıları; Tarif ül kadr bi leylet il kadr, En Nef ül amm bi Hutab il amm, Reviyy üz zeman bil Hutab ala Hurûf il heca, El Münteceb Şerhül-Müntehab, Revnak ul elfaz li muccem ül huffaz ve Minhat ül kiramı bi şerhi Bülug il meram’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir