Sultan Veled Kimdir? Eserleri ve Hayatı

1226(H.623) senesinde Karaman’da dünyaya gelen Sultan Veled, Konya’nın yetiştirdiği en büyük velilerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Mevlana Celaleddin Muhammed Rumi olarak tanınan veli ve ulvi güzelliklerle donatılmış zatın bu âlime merhameti oldukça fazlaydı. Geceleri teheccüt namazları kılan iyilik ve doğruluk aşılamaktan geri durmayan her fırsatta şefkatli ve merhametli bir profil çizen alim, çocukluk yıllarında da tasavvuf ilmine meraklıydı. Özellikle babasına olan düşkünlüğü anne kucağında şefkatli ve huzurlu bir çocuk olarak annesine olan ilgi ve sevgisi hep devam etti. Mevlana’nın oğlu sıfatıyla alim, herkesin gözbebeği bir çocukluk yaşadı ve herkesin ilgi odağında olan nurlu ve itikat ilmi gelişmiş bir çocuk olarak   varlığını her  daim devam ettirdi. İslam’a olan hizmetleri ve fıkıh ilmine olan hassasiyeti ile bilinen Mevlana Sulatan Veled’in de aynı duyarlılıkla yetişeceğini daha çocukluk yıllarında keşfetmişti Küçük yaşlardan itibaren İslami tefsir ilimleri öğrenmeye devam eden âlim zahiri ve batıni ilimlerde kendisini olabildiğince yüksek mertebe ilerde yetiştirdi.

Mevlana’nın Sultan Veled’e Olan Desteği ve Âlimin İslami Değerleri  

Nefsine zincir vurmayı her fırsatta daha hızlı ve kolay bir şekilde öğrenen Sultan Veled, Mevlana’nın kucağında ilmi bilimler bakımından da   eşsiz bir şekilde yetiştirilme fırsatı yakaladı. En büyük düşmanın nefis olduğunu bilen âlim, babasının ve herkesin İslami ilmi bilimlerine daha yakından ilgiyle yaklaşma fırsatı yakalama olanağı bulmuştur. Salih bir kul olarak Sultan Veled babası ile özel olarak konuşur onun tavsiye ve önem verdi. Sünneti seniyeler yerine getirmek için özel olarak çaba gösterirdi. Teheccüt namazlarının yanı sıra güzel ahlak bilinci adaletli olama vasfı ve her türlü güzel ahlak bilinci Sultan Veled’te tek tek gerçekleşiyor harbini âlim sıfatıyla önemlilik dercesine göre yerine getirmeye devam ediyordu.

Şemsin’deTebriz’e girmesi ile oğullarının hasretine dayanamayan Mevlana Sultan Veled’i de Şam’a göndererek onun İslami fıkıh bilgini yolundaki ışığını giderek daha çok yükseltme başarısı göstermiştir. Sultan Veled hayatını İslam’a adadı ve siyasal oluşumları yanı sıra dönemin devlet adamları, hilafet taraftarlıları gibi bütün güçler ondan feyz alarak fakirlere çok büyük oranda ehemmiyet gösterirdi. Zamanın büyük bir kısmını İslam’a adayan ali, her adımda Kuran-ı kerim tilavetleri, namaz kılarak ve Allah’ı zikrederek Peygamber sünnetine sıkı sıkı bağlı bir şekilde yaşamını sürdürürdü. Allah’ın kelamını, iyi huylu olmayı ve her türlü İslami değeri kendine kılavuz edinen Sultan Veled, döneminin ve kendinden sonra gelen âlimlerin en büyük takipçisi olarak akılarda yer edinmeyi başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir