Abbas Bin Muhammed Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Abbas Bin Muhammed hayatı Mekke’de başlamıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.) sülalesinden olup, Hz. Peygamberin amcasının oğludur. Özellikle fıkıh ve tefsir alanlarındaki güçlü duruşu ve karar mecrası olma dominantlığı ile oldukça güçlü etkide olan bir sahabedir.

Abbas Bin Muhammed’in Ailesi

Mekke doğumlu olan Abbas Bin Muhammed hicretten 3 yıl önce dünyaya gelmiştir. Annesi Ümmü’l Fazl Lübabe’dir. İbn Abbas olarak bilinmektedir. Doğumunun ardından, babası tarafından Hz. Peygamberin yanına götürülmüş ve onun duasını alması sağlanmıştır.

Hicretten muaf tutulanlardan olan Abbas Bin Muhammed hayatı boyunca Hz. Peygamberin her hareketini oldukça büyük bir dikkat ve özenle takip ettiği söylenir. Peygambere karşı olan samimiyet ve sevgisi dillerde dolaşan İbn Abbas, pek çok görevde de İslam için yer almıştır.

Abbas Bin Muhammed’in Görevleri

Abbas Bin Muhammed İslam şuuru ve benliği ile hayatı boyunca, Hz. Muhammed’in gölgesi gibi onu takip etmiş ve her denileni yapmıştır. Pek çok farklı sebep ile Arap Yarımadası dışına çıkan sahabe, İstanbul’a kadar uzanan ziyaretler yapmıştır. Bu ziyaret edilen yerler arasında; Kuzey Afrika, Taberistan ve Cürcan gibi farklı noktalar da bulunmaktaydı.

Hz. Osman tarafından 656 yılında hac emiri olarak görevlendirildi ve tayin edildi. Buna ek olarak Cemel ve Sıffin savaşlarına da katıldı. Hz. Ali’nin Basra valiliğine atadığı İbn Abbas, burada hazine ile alakalı oluşan sorunlardan kaynaklı olarak, ailesi ile birlikte şehrin dışına çıkmış.

Bu konu ile ilgili, hakkında pek çok çelişkili ibare bulunan Abbas Bin Muhammed farklı otoriteler tarafından, kaynağı belirli belirsiz ifadeler ile adlandırıldı.

Bunların arasında ‘’güvenilmez, zayıf’’ gibi ifadeler yer alıyordu. Onun adına yapılan bu yorumlar, İslam’ı bu kadar seven ve donanımlı bir ilim adamı için İslamiyet adına büyük bir talihsizlik olarak adlandırıldı. Çünkü Abbas Bin Muhammed hayatı bu kadar basit olarak yaşamamıştır.

Abbas Bin Muhammed’in Hz. Muhammed Sevgisi

Abbas Bin Muhammed bir gölge gibi Hz. Muhammed’i izler ve tüm hareketlerini ezberlemeye çalışırdı. İslam’a olan emeği, tefsir alanında katkıları ve daha niceleri ile sadece Hz. Peygamber için değil; Hz. Ömer, Hz. Ali ve Hz. Osman’ın da dua ve güvenini kazanmıştır. İslamiyet açısından her zaman çok önemli bir konumda anılmaktadır.

Hz. Peygamberin her sözüne değer vermiş ve bu sözleri, bu davranışları diğer insanlara da aktarmak için oldukça büyük bir çaba göstermiştir. Çok fazla hadis nakletmiş olmak ile beraber, hadislerin öğrenilmesi ve uygulanmasına da oldukça büyük önem vermiştir.

Bir Öğretici Olarak Abbas Bin Muhammed

Abbas Bin Muhammed hayatını İslam yolunda geçirmiş çok önemli bir din âlimi idi. Özellikle hadis konusunda, öğretici olarak pek çok kişiyi aydınlatmıştı. Artık yaşlanınca ve hadisleri birbirine karıştırmaya başlayınca şöyle demiştir;

‘’Ben artık yoruldum. Siz okuyun da ben dinleyeyim. Sizin okuduğunuzu benim dinleyip, tasvip etmem, tıpkı benim okumam gibidir.

Abbas Bin Muhammed’in hayatı 687 yılında Taif’te son bulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir