Süleyman bin Eyyub er -Razi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Fıkıh âlimleri olarak tanınan ve ismi Süleyman bin Eyyub er -Razi olarak bilinmektedir.  Künyesi Ebi Feth olarak kayıtlara geçirilen alim, iran’ın  Aret şehrine mensup  olduğu  için  de Razı olarak  isimlendirilmiştir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte âlim, nahiv, lügat, tefsir, meani ilimleri ile meşgul olarak alanında usta ve ün yapmış bir âlim olarak faaliyet göstermektedir.  Hadis ilminde oldukça başarılı bir yer edinen âlim ilim hayatı boyunca aktif bir şekilde İslam dini fıkıh ve tefsir üzerine çalışmalar yapmaya devam etti.  Şeyh Ebu Hamid ‘den de destek alarak Bağdat’ta İslami bilim ve kültürel yönlü aktif hayatına başarılı bir şekilde devam eden âlim, burada fıkıh ilmini iktisap etti. Sayısız esere imza atan fıkıh âlimi olarak Er-Razi zamanın en büyük âlimi sıfatı ile akıllarda derin bir iz bıraktı.  Ebu Hamid-i Isferaini ‘den de destek almayı ihmal etmeyen ali Fıkıh ilminde oldukça ileti bir başarı kaydı gerçekleştirdi.  Şafii  mezhebini en iyi şekilde temsil  eden  ve ileriye  taşıyan  alim her safhada  ilim derecesi  essiz  bir hadis fıkıh  alimi olarak gelişim  gösterdi . Hocası  olarak  bildiğimiz  Ebu  Hamid  in Ta’lika’sina talik açıklama  ve beyanlarsa bulunarak  ilmini daha geniş  ve  erkin  bir mecraya  taşımasını  da bildi.

Süleyman bin Eyyub Er Razi İlim Felsefesi ve İslami Kariyeri

Hocasının vefatı ile derin üzüntüye kapılan Süleyman bin Eyyub Er Razi, onun vefat  etmesi ile  yerine  ders vermeye  başladı  ve aktif Olarak   talebelerine  islam fıkıh ve ahlakı  üzerine  dest verdi.  Allah rızası için ilim yapma fırsatı yakalayan ve her fırsatta ülkenin dört bir yanında fıkıh ilmi ile haşir neşir olan âlim aktif olarak İslami değerler ve Arap motiflerini yaşatmaya devam etti. Bu hususta meraklı bir şekilde ilim öğrenme fırsatı bulan ve  öğrencilerine ilim  aşılayan  alim sonradan Şam  a gitti. Şam bölgesinin liman şehri konumundaki Ceuta’ya yerleşen âlim hayatını cihat ve İslam meşalesi çevresinde şekillendirdi.  İlim hayatı boyunca iyilik, güzel ahlak felsefesi ve ibadete çok fazla değer veren âlim, Kuran-i Kerim farizasını verimli bir şekilde yerine getirmek için olağanüstü boyutta emek harcadı.

Ebul -Hüseyn Ahmed bin  Faris  el -Lügavi  ,Ebu Hamid  -u isferaini ,Ahmed bin Abdullah  el Isfehani  gibi pek çok alimden destek alan  ve rivayet  edilen  bir  alim olarak   yasamı boyunca İslami  felsefe  üzerine  fıkıh  çalışmaları   yürüttü.  Haç dönüşünde 447(m.1055)senesi vefat eden Süleyman bin Eyyub Er-Razi sefer ayında Kızıldeniz ‘in Cidde sahilinde hayata gözlerini yumdu.  80 seneden fazla yaşadığı rivayet edilen bilgin hayatı boyunca ilim, güzel ahlâk, ibadetler ve imanlı bir hayat geçirmek için elinden gelen her şeyi yaptı.

Âlimin Eserlerinden Bazıları Şunlardır:

  • Zıya-ül-kulub
  • El-Mücerred
  • El-Kâfi
  • Et-Takrib
  • Garaib-ül-hadis

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir