İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Şerefüddin Kasım el-Hanefi, Hanefi ile tarih mezhebine mensup olmakla birlikte fıkıh ilmi âlimi olarak tanınmaktadır. M.1399 (802) senesinde Kahire’de dünyaya gözlerini açmıştır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklarda Ebul Adl yazılı olduğunu görmekteyiz. Gerçek ismi ise yine kaynaklarda Kasım bin Kutluboga bin Abdullah es Suduni el Mısri el Hanefi olarak geçmektedir. Lakabına baktığımızda Zeynuddin yazılı olmasına rağmen kendisi çevresi tarafından her zaman Şerefüddin olarak tanınmıştır. Hayatı boyunca da bu şekilde çağrılmış ve anılmıştır. Küçük yaşlarda ise babasını kaybetmiş olduğu için yetim olarak büyüyüp yetişmiştir.
Şerefüddin Kasım El-Hanefi ve Hayatı
Şerefüddin Kasım el-Hanefi’nin hayatı konusuna geçecek olursak kaynaklarda küçük yaşından itibaren yetim kaldığını görmekteyiz. Küçük yaşlardan itibaren ilme ilgisinden dolayı öncelikli olarak Kur’anı Kerimi okumaya başlamış ve sonrasında ezberlemiştir. Bunun yanında daha birçok önemli eserleri de önce okumuş ve ardından da kısa sürede ezberlemiştir. O dönemin önde gelen âlimlerinden de birçok farklı ilim dalında dersler almış onları dinlemiş ve öğrenmiştir. Bu âlimler arasında Abdüllatif el Kirmani başta olmak üzere; Nizamüddin Sirami ile Alaüddin gibi oldukça önemli isimlerden farklı ilimler hakkında oldukça fazla bilgi öğrenmiştir. Fıkıh ilmi ile birlikte daha birçok ilim dalında da kendini geliştirmiştir. Kelam ilmi başta olmak üzere usul ilmi, hadis ilmi ve hadisi şerifi de onlardan dinleyip dersler alıp öğrenmiştir.
Şerefüddin Kasım El-Hanefi ve Eserleri
Birden fazla hacca gitmiş olması ile birlikte gittiği her şehirde de oradaki büyük âlimlerden ilim konusunda dersler almaya ve onlardan iyi yönde faydalanmaya devam etmiştir. Şerefüddin Kasım el-Hanefi’nin eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklarda onun ilimler üzerine birçok eseri olduğunu ve bununla birlikte risaleler yazdığını da görmekteyiz. Karşımıza ilk çıkan eseri ise Şerhül mesabih is süne olmaktadır. Daha sonrasındaki eser ise Tefsiri Ebu Leys ile Bidayet ül Hidaye gibi eserlerin risalelerini de yazmıştır. Bir başka kıymetli eseri ise Şerhu Dürer ül bihar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün yazdığı eserlerinde fıkıh ilmini, hadis ilmini, usul ilmini ve birçok bilgisini katarak kaleme almıştır. M.1477 (879) senesinde Kahire’de hayata gözlerini yummuştur.