Şerif Er-Radi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam tarihinde önemli biri olarak karşımıza çıkan Şerif er-Radi, şii müfessir ve aynı zamanda şair olarak bilinmektedir. 970 (359) Bağdad da dünyaya gözlerini açmıştır. Ailesi ilimle yakından ilgili olmakla birlikte baba tarafının kökeninin Hz Huseyne kadar uzandığı kaynaklarda yer almaktadır. Bu sebepten dolayı da kendisine Zül Hasebeyn denildiği ifade edilmektedir. Kendisinin ilme düşkünlüğünden dolayı dönemin önde gelen âlimlerinden nahiv ilmi, fıkıh ilmi ve şii kelamı dersleri almış ve öğrenmiştir. Bu âlimler arasında Ebu Said es Sirafi başta olmak üzere; Şeyh Müfid gibi önemli isimler bulunmuştur. Daha ileriki yaşlarda ise ağabeyinde de bu konularda oldukça fazla faydalanmış ve hıfzını tamamlamıştır.

Şerif Er-Radi ve Hayatı

İbni Cini başta olmak üzere; Ebu Ali er Farisi gibi önemli âlimlerden Arapça dilini öğrenmiştir. Şerif er-Radi’nin hayatı konusuna bakacak olursak kaynaklarda birçok önemli âlimlerden faydalandığı ve farklı birçok ilim dalında da tecrübe ettiğini anlıyoruz. Bunlarla da kalmamış daha birçok farklı ve önemli âlimlerden fıkıh ilminin yanında hadis ilmi ile beraber hadisi şerif de dinleyip öğrenmiştir. Kadi Abdulcebbar gibi önemli bir isimden fıkıh üslünü ve mutezile kelamı hakkında dersler almış ve kendini geliştirmiştir. Diğer bazı âlimlerden ise hadis rivayet etmiş ve daha sonrasında da birçok kişiye bu konularla ilgili dersler vermiştir. Kendisi daha küçükken babası hapse atılmış ve o dönemin hükümdarı öldükten sonra hapisten çıkabilmiştir. Er-radi bu durumu eserlerinde yazdığı şiirlerde anlatmıştır.

Şerif Er-Radi ve Eserleri

Şerif er-Radi’nin eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklarda birden fazla eserinin yazılı olduğunu görmekteyiz. Kendisi ilim âlimi olmasının yanı sıra şiir tefsirinde de oldukça başarılı olmuş ve çok kez şiir kitapları da yazmıştır. 1015 (406) senesinde hastalanmış ve hastalığı sonucu hayata gözlerini yummuştur. Kendisinin bazı eserlerinden yazımızın içeriğinde bahsedeceğiz.

  • İlk olarak karşımıza el mecazatün nebeviye adlı eseri çıkmaktadır. Bu eserinin içeriği hadislerle ilgili olmaktadır.
  • Bir başka eseri ise Telhisul beyan fi mecazatil Kur’an adlı eseri olmaktadır.
  • En bilinen eseri ise Divan olarak karşımıza çıkmakla birlikte bu eserinin içinde çok fazla şiir bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir