Ubeydullah Bin Muhammed Bin Ahmed Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ubeydullah Bin Muhammed Bin Ahmed, Bağdat bölgesinde yetişen önemli hadis alimlerinden biridir. Künye adı, Ebu Ahmed asıl adı ise; Ubeydullah bin Muhammed bin Ahmed bin Muhammed bin Mihran el-Faradi el-Mukri şeklindedir. Doğum tarihi tam olarak bilinmiyor, fakat 1015 yılında hayatını kaybettiği kaynaklarda yer almaktadır. Kabri ise, Cami Medine denilen kabristana defnedilmiştir. Hadis ilmi hayatında, birden fazla önemli alimi dinlemiş ve ilim öğrenmiştir. Bunlardan bazıları; Kadı el-Muhamili, Yusuf bin Yakub bin İshak bin Behlül gibi isimlerdir.

  • Ondan hadisi şerif dinleyenlerden bazıları şöyle: Ebu Muhammed el-Hallal, Ömer bin Abdullah el-Bakkal ve Ahmed bin Ali bin Ebi Osman Ed-Dekkak, Ali bin Ahmed bin el-Büsri, Ali bin Muhammed bin Muhammed bin el-Ahdar el-Enbari gibi isimler, ondan hadis dinlemiş ve rivayet etmişlerdir.

Ebu Ahmed, döneminde güvenilir ve sağlam bir vera sahibi olarak bilinirdi. Bu nedenle kendisine birden fazla alim, güvenle bağlanmış ve itibar göstermiştir. Dönemin alimi Ezheri ise onun hakkında en büyük hadis alimlerinden biri olduğunu söylemiştir.

Ubeydullah B. Muhammed Bin Ahmed

Ubeydullah Bin Muhammed Bin Ahmed, kendi döneminin en ünlü hadis alimlerinden sayılır ve bu unvanla da pek çok ülkeye ünü yayılmıştır. Dönemin önemli isimleri ona hiçbir zaman saygıda kusur etmemişlerdir. Bunu da sözleri ile daima ifade etmişlerdir. Onun bütün ilimlerde irfan sahibi olduğunu ve dünya malından elinde çok şey olduğu halde onun bunlara kıymet vermediğini de belirtmişlerdir. Ayrıca her zaman haram ve şüphelilerden de kaçınan biri olduğu ifade edilir. Her gün düzenli olarak ders veren Ebu Ahmed’in, büyük alimlere ders vermesiyle de bilindiği belirtilir.

Ubeydullah Bin Muhammed bin Ahmed, derslerinde; Kuranı kerim kıraatinden hemen sonra hadisi şerife başlayarak, uzun saatler birden fazla alanda ders veren bir alimdir. Ayrıca ders esnasında, edepli olmaya da önem veren Ahmed’in, hiçbir şekilde kıpırdamadığı da ifade edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir