Ünsi Abdüllatif Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ünsi Abdüllatif Efendi, Kütahya’da 1664 yılında dünyaya gelmiştir. Türk İslam alimi olan Ünsi efendi, ilk tahsilini de Kütahya’da almıştır. Ardından İstanbul’daki Şeyhülislam Bahai efendinin derslerine katılmıştır. Böylece 1619 yılında Mısır vakıflar muhasebecisi olduğu ifade edilir. 1620 yılında ise yaşanan Fatih Camii olayından dolayı, yaklaşık on yıl boyunca yoksulluk yaşadığı kaynaklarda yer alır.

1632 yılında ise Hafız Ahmed Paşa Medresesi’nde müderris olarak görev yapmaya başlamıştır. Ayrıca Şam’da kadılık görevini yerine getirmiştir. Ardından ise 1641 yılında Kütahya kadısı olarak görev yapmaya başladığı ifade edilir. Böylece, Ünsi Abdüllatif Efendi birden farklı yerde kadılık görevini yerine getirdiği gibi; 1662 yılında da Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa ile ordu kadılığı yapmıştır. Ordu kadılığını, Uyvar seferinde yerine getirdiği belirtilir. 1664 yılında ise dördüncü defa, Şam’da kadısı olan Ünsi efendi, Şam’a gittiğinde yaklaşık on gün içinde hayatını kaybetmiştir. Kabri ise uzun yıllar kadılık görevi yaptığı ve hayatını görev esnasında kaybettiği Şam’da yer alır. Kabri, Sinan Paşa Camii kabristanlığında yer alır.

Ünsi Abdüllatif Efendi

Ünsi Abdüllatif Efendi, hayatı boyunca birden farklı görevde bulunmuştur. Türk İslam alimi olan Ünsi efendi, bu alanda çeşitli yerlerde dersler vermiştir. Aynı zamanda, birden farklı bölgede de kadılık görev yapan Ünsi efendi hakkında, ünlü Arif ve Mutasavvıfı olan Abdülgani Nablusi, övgülerde bulunmuştur. Onun hakkında kasideler yazmış ve özgülerini ifade etmiştir. Ünsi efendinin, başarısı kasidelerde yer aldığı gibi, köprülü Mehmed Paşa Vakfiyesi’nde de yer almıştır. Ayrıca, ünlü İbni Kemal adlı alimin dahi, Arapça alanındaki beceresinin Ünsi Efendi’den daha aşağı görüldüğü belirtilir. Ünsi efendi, çeşitli alanlarda görev yaptıktan sonra, son defa Şam kadılığı görevine atanmış ve burada da görev aldığı ilk haftalarda  vefat etmiştir.

  • Türk İslam Alimidir.
  • İlk eğitimini Kütahya’da alan Ünsi efendi, ilim irfan eğitimine İstanbul’da devam etmiştir. Şeyhülislam Bahai efendinin derslerinde eğitim görmüştür.
  • Mısır Vakıflar muhasebecisi olarak görev yapmıştır.
  • Camilerde, hıfız ve müderris ilmi alanında da dersler vermiştir.
  • İstanbul’da ve Şam’da kadılık görevi yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir