Zebidi-Zübeydi, 1409 yılında Yemen Zebid bölgesinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı, Ahmed bin Ahmed bin Abdüllatif bin Ebi Bekr El-Yemeni olan Zübeydi’nin, künye adı ise Ebül Abbas şeklindedir. Lakabı ise Şihabüddin’dir. Babası henüz o doğmadan ölen Zübeydi’ye babasının adı verildiği ifade edilir. Dönemin önemli hadis ve fıkıh alimlerinden biri olan Zübeyde aynı zamanda, Hanefi mezhebi tarikatındandır. Zebidi, 1488 yılında doğduğu topraklarda hayatını kaybetmiştir.
Babası ve dedesi alim olan Zebidi’de onların yolundan gitmiş ve ilim irfan öğrenmek için yaşamının büyük bölümünü ayırmıştır. Zebidi-Zübeyde, muhaddis ve fakih ile edib gibi alanlarına ilim öğrendiği gibi şair unvanına da sahiptir. Alim soyundan gelen Zübeyde’nin dedesi; Siracüddin Abdüllatif bin Ebi Bekr, Yemen’in önemli ve tanınmış hadis-Hanefi mezhebi fıkıh alimidir.
Zebidi’nin kardeşiyle beraber; En-Nefis Alevi ve Takıyyüddin Fasi gibi önemli isimlerden hadisi şerif dinlediği kayıtlarda yer alır. Ayrıca İbni Cezeri ve Sünen-i Nesai, Sünen-i İbn-i Mace, İmam-ı Şafii gibi isimlerden de hadisi şerif ve Müsned’ini dinlemiştir. Ayrıca Gezeri’den, Udde ve Hısn kitaplarını da dinlemiştir.
Zebidi-Zübeyde alim olma yolunda birden fazla önemli isimden dersler almıştır. Aynı şekilde de ondan da dönemin önemli isimleri ilim öğrenmiştir.
Takıyyuddin Temimi, Zebidi’nin ölümünden sonra, Yemen alimlerinin önemli bir ismini kaybettiği gibi; hadis rivayetleri alanında da önemli bir derece kaybettiğini belirtmiştir.
Zebidi-Zübeydi Eserleri
Zebidi-Zübeyde yaşamının büyük bölümünü, hadis gibi ilimleri öğrenmekle ve başkalarına öğretmekle geçirmiştir. Dersler verdiği dönemlerde ise aynı zamanda, kitap yazmaya başlamış ve bu alanda birden fazla eser vermiştir. Birkaç tane hadis alanında kitap yazdığı gibi, şiir dalında da kitapları mevcuttur.