Zeynüddin-i Iraki Kimdir? Nasıl Bir Âlimdir?

Hadis ve fıkıh alimi olarak  bilinen Zeynüddin-i Iraki , Zeynüddin Iraki  lakabı  ile tanınan  dönemin ünlü İslam bilginlerindendir. Alimin ismi kaynaklarda   Abdurrahim bin Hüseyn bin Abdurrahman  bin Ebi  ABekr bin İbrahim  el- Kürdi  oalrk geçmekte  bu isimlerle anılmakta idi.Iraki ismi ile    tanınan alimin   725 (m.1325) tarihinde  doğmuş  alim  hayatı adeta  İslam ilim ve tefsirlerine adamıştır. Küçük yaşta edindiği ilim  bilgisi ve tecrübesi onu çağdaşları arasında  daha hızlı ve kolay  bir şekilde  tanınmasına   yol açmıştır.  Sekiz yaşında Kuran-ı kerimi hatmetme şerefine nail olan âlim zekâ bakımından da oldukça ilerde bir ilim sahibi olduğunu her fırsatta kanıtlamıştır. Tefsir ilimlerinde göstermiş olduğu kudretli bilim vazifesi onu her geçen gün daha çok tanınmasana neden oluşturmaktadır. Tenbih Adlı eserinin yanı sıra El Havi adlı eseri de hıfzederek bu ilim gücünü ve kudretini gözler önüne sermiştir. Âlim ayrıca İbn-i Dakik-ül-ıyd ‘in İlmam eserini aşama aşama büyük duyarlılıkla günde dörtyüzlü satır olmak üzere ezberledi ve bu eserinde engin ilim kudreti ile hıfzetme yeteneği gösterdi. İlk  olarak  kıraat ilmine  merak salan alim, bu ilmi de  Nasırüddin Muhammed  bin Ebi ‘Hasen bin Abdulmelik’ten öğrenme  şerefine  nail oldu.

Zeynüddin –i Iraki Etkilendiği Fıkıh İlimleri ve İslami Felsefesi

Kıraa bilimini daha  yetkin ve başarılı bir şekilde    öğrenmek için  Burhan er-Reşidi, Siracüddin  ed- Demenhuri ,Şihabüdin Semin’den ders  alarak bu alanda  giderek kendi  daha çok uzmanlaştırma   fırsatı yakaladı. Fıkıh ve usul ilmini  ise   büyük bir meraka  araştırıp ilim öğrenme   yolu ile   giderek alanında  ün   kazanmış  bir alim olarak  Zeynüddin-i Iraki akıllarda  yer edinmeyi başardı.Fıkıh  ve usul ilimlerinde İbn-i Adlan Muhammed  bin İshak  el Belbisi gibi alimlerden   destek alarak  profesyonel   fıkıh ilmi dersleri almaya devam etti. Cemaleddin Esnevi fıkıh âlimi olarak onun ilmini her fırsatta övüyor, İslami bir âlim olarak onun giderek daha başarılı bir ilim kariyeri içinde olacağına gönülden inanıyordu. İzzeddin bin Cema hadis ilminde oldukça gelişmiş bir İslami âlim olarak ona önemli ve faydalı tavsiyelerde bulundu. Bu kapsamda  Cema , Iraki’nin  hadis ilminde  başarı göstermesini ve bunun için   ilim bilgisini daha da ileri götürmesi için ona sürekli olarak   önerilerde bulunuyordu. Hadis ilminde ilk olarak el-Meydumi İslami hadis ve tefsir ilmînden ders aldı.

Alim İslami fıkıh ilimlerine ve tefsir bilimlerine meraklı bir şekilde  araştırarak ilim kariyeri boyunca  pek çok  İslami bilginden  ders aldı. Hadis ilminde  ayrıca  Ebul Kasım bin Seyyid –ün –naas ,Naasırüddin Muhammed  bin İsmail el- Eyyubi  bin  el –  Mülük ,Mısır’da    İbn-ül Abdulhadi  ,Muhammed  bin Ali  bin Abdulaziz gibi alimlerde destek almayı özenle  sürdürdü. Hadis ilminde daha pek çok âlimden ders alan âlim 20 yaşında itibaren hadis ilmi başta olmak üzere çok sayıda tefsir ilmini analiz etme şansı yakaladı. Alim bu sürçte İmam-ı Gazali hazretlerinin önde gelen kıymetli eserlerinden bir tanesi olan  İhya-i ulumiddin   eserinden yazdığı hadisi şeriflerin  senetlerini  yakında  tespit  ederek   İslami  bilgin olma sıfatı ile  eserin kıymetini  bir kez daha gözler önüne sermeyi başardı. Abdestsiz dolaşmayan âlim az konuşan ve ibadetlerine düşkün bir insandı. Tevekkül eden  yağısı  tebessüm eden siması ve   takva  ehli olan   alim az  şeyle yetinen  sın derece  tok  gözlü, güzel ahlak sahibi bir veliydi. Zeynüddin-i Iraki 806 (m.1404 )senesinde   vefat etti ve ölümü ;   talebeleri ve  dönemin devle adamları  başa olmak üzere onu seven herkesi  derinden  üzdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir