Hadis ve fıkıh alimi olarak bilinen Zeynüddin-i Iraki , Zeynüddin Iraki lakabı ile tanınan dönemin ünlü İslam bilginlerindendir. Alimin ismi kaynaklarda Abdurrahim bin Hüseyn bin Abdurrahman bin Ebi ABekr bin İbrahim el- Kürdi oalrk geçmekte bu isimlerle anılmakta idi.Iraki ismi ile tanınan alimin 725 (m.1325) tarihinde doğmuş alim hayatı adeta İslam ilim ve tefsirlerine adamıştır. Küçük yaşta edindiği ilim bilgisi ve tecrübesi onu çağdaşları arasında daha hızlı ve kolay bir şekilde tanınmasına yol açmıştır. Sekiz yaşında Kuran-ı kerimi hatmetme şerefine nail olan âlim zekâ bakımından da oldukça ilerde bir ilim sahibi olduğunu her fırsatta kanıtlamıştır. Tefsir ilimlerinde göstermiş olduğu kudretli bilim vazifesi onu her geçen gün daha çok tanınmasana neden oluşturmaktadır. Tenbih Adlı eserinin yanı sıra El Havi adlı eseri de hıfzederek bu ilim gücünü ve kudretini gözler önüne sermiştir. Âlim ayrıca İbn-i Dakik-ül-ıyd ‘in İlmam eserini aşama aşama büyük duyarlılıkla günde dörtyüzlü satır olmak üzere ezberledi ve bu eserinde engin ilim kudreti ile hıfzetme yeteneği gösterdi. İlk olarak kıraat ilmine merak salan alim, bu ilmi de Nasırüddin Muhammed bin Ebi ‘Hasen bin Abdulmelik’ten öğrenme şerefine nail oldu.
Zeynüddin –i Iraki Etkilendiği Fıkıh İlimleri ve İslami Felsefesi
Kıraa bilimini daha yetkin ve başarılı bir şekilde öğrenmek için Burhan er-Reşidi, Siracüddin ed- Demenhuri ,Şihabüdin Semin’den ders alarak bu alanda giderek kendi daha çok uzmanlaştırma fırsatı yakaladı. Fıkıh ve usul ilmini ise büyük bir meraka araştırıp ilim öğrenme yolu ile giderek alanında ün kazanmış bir alim olarak Zeynüddin-i Iraki akıllarda yer edinmeyi başardı.Fıkıh ve usul ilimlerinde İbn-i Adlan Muhammed bin İshak el Belbisi gibi alimlerden destek alarak profesyonel fıkıh ilmi dersleri almaya devam etti. Cemaleddin Esnevi fıkıh âlimi olarak onun ilmini her fırsatta övüyor, İslami bir âlim olarak onun giderek daha başarılı bir ilim kariyeri içinde olacağına gönülden inanıyordu. İzzeddin bin Cema hadis ilminde oldukça gelişmiş bir İslami âlim olarak ona önemli ve faydalı tavsiyelerde bulundu. Bu kapsamda Cema , Iraki’nin hadis ilminde başarı göstermesini ve bunun için ilim bilgisini daha da ileri götürmesi için ona sürekli olarak önerilerde bulunuyordu. Hadis ilminde ilk olarak el-Meydumi İslami hadis ve tefsir ilmînden ders aldı.
Alim İslami fıkıh ilimlerine ve tefsir bilimlerine meraklı bir şekilde araştırarak ilim kariyeri boyunca pek çok İslami bilginden ders aldı. Hadis ilminde ayrıca Ebul Kasım bin Seyyid –ün –naas ,Naasırüddin Muhammed bin İsmail el- Eyyubi bin el – Mülük ,Mısır’da İbn-ül Abdulhadi ,Muhammed bin Ali bin Abdulaziz gibi alimlerde destek almayı özenle sürdürdü. Hadis ilminde daha pek çok âlimden ders alan âlim 20 yaşında itibaren hadis ilmi başta olmak üzere çok sayıda tefsir ilmini analiz etme şansı yakaladı. Alim bu sürçte İmam-ı Gazali hazretlerinin önde gelen kıymetli eserlerinden bir tanesi olan İhya-i ulumiddin eserinden yazdığı hadisi şeriflerin senetlerini yakında tespit ederek İslami bilgin olma sıfatı ile eserin kıymetini bir kez daha gözler önüne sermeyi başardı. Abdestsiz dolaşmayan âlim az konuşan ve ibadetlerine düşkün bir insandı. Tevekkül eden yağısı tebessüm eden siması ve takva ehli olan alim az şeyle yetinen sın derece tok gözlü, güzel ahlak sahibi bir veliydi. Zeynüddin-i Iraki 806 (m.1404 )senesinde vefat etti ve ölümü ; talebeleri ve dönemin devle adamları başa olmak üzere onu seven herkesi derinden üzdü.