Adetli Kadın Oruç Tutabilir Mi?

İslam alimlerinin istişaresi sırasında oruç tutup tutmama konusunda merak edilen konulardan birine ilişkin açıklamasında, Adet sırasında oruç tutmanın bir tehlike olduğuna, dolayısıyla regl sırasında oruç tutmaya gerek olmadığına dikkat çekildi.  Bu konudaki en büyük İslam alimlerinden Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye rahîmehullâh şöyle söylemiştir, “Hayızlı bir kadın Kâbe’yi tavaf etmesi nasıl haram ise, namaz ve oruç da nas ve icma ile haramdır.  Başka bir İslam alimi olan İmam eş-Şirbinî rahîmehullâh ise Adetli kadının oruç tutması haram olduğunu ve bunun doğru olmadığını belirtmiştir.

Adet gören kadınlar oruç tutabilir mi? Yukarıdaki açıklamadan dini inançlarımızda farz olsa bile 5 vakit namazını kılmaya, hatta ibadet etmeye izin verilmediğini, hayızlı olduğu sırasında Ramazan orucunun da yasak olduğunu görebiliriz.  Nitekim Yüce Rabbimiz kadınların adet döneminde yıkandıktan sonra oruç tutması gerektiğini söylemiş. Temiz olduklarında ise Allah’ın size karşı emrettiği şekilde yaklaşın. Bazı ayetlerden, adetin rahatsızlık verdiği için oruç tutmamanın emredildiği, bunun da zihinsel rahatsızlığa ve kişisel rahatsızlığa neden olacağı anlaşılabilir.

Peygamber Efendimiz ile Kadınlar Arasında Geçen Bir Diyalog

Adet olan bayanlar oruç tutabilir mi? Adet gören bir kadının oruç tutması dini inanışlara uygun mu; peygamber ile yoldan geçen kadın arasındaki diyaloğa baktığımızda regl kadın oruç tutabilir mi (bu günümüzün en merak edilen sorularından biridir), adet dönemini görebiliriz. Regl sırasında kadınlar oruç tutamazlar, dua edemezler. Peygamber, kadınlara regl döneminde kadınların namaz kılmadığını ve oruç tutmadığını söylemişti değil mi? Kadın soru sordu ve “Evet Allah’ın Elçisi, kadınlar regl sırasında oruç tutamaz, namaz kılamaz” diye cevap verdi.

Adetli İken Farkında Olunmadan Oruç Tutulması Günah Mı?

İslam alimlerinin de söylediği gibi, bir kadının âdetini bilmeden oruç tutması günah olmaz. Ancak bunun farkına varan kişi, adet sırasında kasten oruç tutarak veya dua ederek günah işlemiş olur. Bu bakımdan adet sırasında oruç tutmayın ve namaz kılmayın, çünkü bu, Yüce Rabbimiz’den hoşnutsuzluk ve öfke yaratabilir, çünkü bu, dini inançlarımızda bir tür uygulamadır.

Adetli Kadının Yapamayacağı Şeyler Nelerdir?

Kadınların adet görmesi sırasında veya lohusalıkta yasaklanan şeyler şunlardır:

  • Namaz kılmak: Adet veya lohusada namazına izin verilmez.
  • Regl kadın, kılamadığı için namaz kılmaz, oruç tutamazsa ​​onu tekrar tutmak zorundadır.
  • Oruç tutmak: Kadınlar adet veya doğum sonrası oruç tutmazlar. Oruç borcu onlara yüklenmedi, sonra oruç tutmaları gerekir.
  • Kuranı okumak: Hanefilere göre herhangi bir paket içerisinde kurana dokunulabilir ve taşınabilir. Aynı şekilde ilmî işle uğraşan bir kimse tefsir, hadis ve fıkıh kitaplarını gerektiği gibi koluna veya eline koyabilir. Kuran’ın yapraklarını çevirmek için abdestli olmak hoş bir davranıştır. Bu yaprakları okumak üzere çevirmek için bir kalem de kullanabilirsiniz.
  • Camiye girin, camide oyalanın ve sessizce oturun.

Kuran, kadınların yapamayacağı şeyin cinsel ilişki olduğunu söylüyor. Bu durumda kadını zor durumda bırakacağı için erkeğe kadın ile cinsel ilişkiye girmemesi emredilir. Amaç ne kadına işkence yapmak ne de bu durumda kadına karşı ortaya çıkabilecek soğukluğu ortadan kaldırmaktır.

Azâ, acı veren hastalık ve iğrenç pislik anlamına gelebilir. Yani adetli kadınlara işkence eden ve sizi tiksindiren bir durumdur. Bu durumda lütfen adetli bayanlarla temas etmekten kaçının.

Yahudiler adet gören kadınlarla yatmadıkları, onunla yemek yemedikleri ve hatta onunla aynı odada oturmadıkları söylenip bu durumdan çok kaçınırlardı. Öte yandan Hristiyanlar adete fazla dikkat etmezler ve kadınlarla bir ilişki içindedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir