Yüce Allah ile iletişim halinde olmaya dua denilmektedir. Bir çeşit diyalog olarak da bilinmektedir. Dua etmek tek taraflı konuşmak değildir. Yüce Allah her zaman konuşmaktadır ama bizim Yüce Allah’ı duyabilmemiz için büyük bir dikkatle dinlememiz gerekmektedir. Yüce Allahtan dilediğiniz her şeyi dua yolu ile isteyebilirsiniz. Yüce Allah kullarını her zaman önemsemekte ve dinlemektedir. Ayrıca dua etmek, seslenmek, çağırmak anlamlarına da gelmektedir. Dua ederken insan Allahtan maddi ve manevi bir şekil de yardım isteyebilmektedir. Dua etmek kişi ile Allah arasında bir bağ oluşturmaktadır. Bu bağ ise kişiyi Allaha gönülden yaklaştırmaktadır. Ayrıca birçok kişi Allaha dua etmenin önemi nedir sorusunun cevabını merak etmektedir. Dua etmek her zaman Allaha yönelmek demektir. Allaha yönelen insanlar aynı zaman da İslamiyet dinine de yönelmiş olmaktadırlar. İslamiyet dinine yönelmiş olan kişiler dini ibadetleri her zaman yerine getirmekte ve huzurlu bir şekil de yaşamaktadırlar. Dua etmek zikir ibadet anlamına da gelmektedir. Duanın önemi kuran-ı kerim de ve hadisler de geçmektedir. Dua etmek sadece yardım istemek, bir şey dilemek için değil, günahlardan kurtulmak, cehenneme girmekten korunmak, arınabilmek için de edilmektedir. Dua eden kişi içten ve bir şekil de etmesi gerekmektedir. Duayı gösteriş için değil de kalpten edilmesi gereken bir ibadettir. Gösteriş olarak yapılan ibadetleri Yüce Allah sevmemektedir.
Dua Etmenin Önemi İle İlgili Hadisler
İslamiyet’in en önemli ibadetlerinden biri ise dua etmektir. Kişi Yüce Allahtan yardım istemek ve iletişim halinde bulunabilmek için dua etmektedir. Dua eden kişi Yüce Allah’ın varlığını hissederek içten ve samimi bir şekil de dua etmesi gerekmektedir. Aynı zaman da Kuran-ı kerim de dua etmenin önemi ile ilgili hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:
1.“Kullarım beni sana sorduğun da söyle onlara: ben onlara çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin duasına karşılık veririm. O halde kullarım da benim davetime ayak uydursunlar ve bana inansınlar, umulur ki doğru yol bulunur. “
- “ Rabbiniz şöyle buyurdu: bana dua edin, duanızı kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gideceklerdir. “
- “ Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle sabah akşam rabbini an. Gafillerden olma. Kuşkusuz rabbinin katındakiler, melekler ona kulluk etmekten kibirlenmezler. Onu tesbih eder ve yalnız ona secde ederler. “
İslam’da Dua Etmenin Önemi
İslam’da dua etmenin önemi çok fazladır ve değerlidir. İslamiyet’te dua etmek önemli bir ibadet olarak bilinmektedir. Dua etmek kişiyi Allaha yakınlaştırmaktadır. Çünkü dua etmek Yüce Allah ile diyalog halin de olmaktır. Yüce Alla ile sohbet ederken siz Allah’ın sesinizi duyamazsınız ama Allah sizin her istediğinizi ve dilediğinizi duyar. Dua sadece yardım istemek için yapılmakta olan bir ibadet değildir. Dua etmek aynı zaman da günahlardan da arınmak için yapılmakta olan bir ibadettir. Allah en büyük affedicidir. Bu yüzden Allaha dua ederek günahlarınızdan arınabilirsiniz.
Duanın Anlamı Ve Önemi
Müslümanlık dinin de anlamı ve önemi çok fazladır. Dua yukarı çağırma anlamına gelmektedir. Yani Allahtan yardım isteme anlamına gelmektedir. Kişi herhangi bir sıkıntısın da veya zorluk da Allahtan yardım istemek için dua etmektedir. Allah herkesin dualarına karşılık vermekte ve yardımcı olmaktadır. Ama dua etme sadece yardım isteme anlamına gelmemektedir. Kişi sahip olduğu şeyler için de şükür etmek için Allaha dua etmelidir.