Batıl İnanç Nedir?

batıl inanç

Batıl inanç, insanların mantıksal olarak açıklanamayan çelişkilere ve düşüncelere düşmesine neden olabilecek olaylarla veya şeylerle bir ilişki kurmaktır. Örneğin kara kedinin bizden geçtiği için bize kötü şans getireceğine inanması inancını herkes bilir.

Batıl inancın kökeni antik çağlara kadar uzanabilir. Günümüzde teknolojiyi kullanarak pek çok doğa olayının insan hastalıkları olarak adlandırılabileceğini biliyoruz, ancak buna rağmen batıl inanç bir gelenek haline geldiğinden, inanç hala sizin elinizde.  Bu farklıdır, çünkü dünyadaki insanlar arasında dini ayrımcılık var.

Batıl inanç, mantıksal temeli olmayan inançlar ve davranışlar için kullanılan bir terimdir. Harekete geçmek, konuşmak veya gerçek bir sonucu olmadığına veya tepkisinin kanıtlanamayacağı inancına inanmaktır. Eski pagan inançlarında batıl inancın kökenini bulmak gerekir.

Batıl İnanışlar Nelerdir?

Batıl inanç, anlamsız olayların toplamıdır, ancak nasıl ve neden üretildikleri açık değildir. Mantıklı bir açıklama olmamasına rağmen, hepimiz bazı temel batıl inançları biliyoruz.

  • Merdivenlerden aşağı kötü şans getirecek
  • Aynayı kırmak
  • At nalı asmak
  • Yeşil yapraklı yonca iyi şans getirir
  • Kuşlar kafamızda kir biriktirir
  • Bir insana iğne dikersen, bu bir servet olur
  • Hamile kadınların ekşi yediğine kız, tatlı yediğinde erkek doğacağı
  • Her tür numaranın uğurlu olması
  • Kaşıntılı avuç içi
  • Mezarlıkta ağaç kesilmez

Dünyada pek çok ilginç batıl inanç olmasını beklemiyordu. Bu tür olaylara inanç, İslam dünyamıza dahil değildir. Müslüman inancında yazılan bilgiler dışında başka hiçbir bilgiye yer verilmemiştir, bu da insanların saygı konusundaki şüphelerini sınırlamaktadır. Her dil, din, ırk, mesabe vb. birbirlerinden farklı kendi inançları vardır ve bunlara inanan ve inanmayanlar vardır.

Türkiye’de Batıl İnançlar

Yağmur duası Anadolu’da yaygındır. Batıl inanç, çocukların doğum ve evlilik törenlerinde de yaygındır. Yeni doğanlar, kırk yaşlarına gelene kadar cin, periler ve şeytanlardan etkilenmemeye özellikle dikkat etmelidir. Türkiye’nin batısında kahve, soğan, süpürge, katran, sarımsak ve kurutulmuş yumurta kabuğu tozu suda kaynatılır ve doğum kontrol hapları yapmak için birlikte kaynatılır. Yeni doğanlar tuzlanırdı.  Böylelikle ileride sözde bebeğin güçlenmesi ve bazı yerlerde kaplumbağalar, yastığının altına yerleştirilmesi sağlanabilir. Türkiye’nin birçok yerinde kaplumbağaların büyük erdemleri vardır. En yaygın batıllardan biri nazardır. Kırk yaşlarındaki bebeklerden önce, ebeveynlerin çevre için kötü görünmelerini sağlamak için özellikle dikkatli olmaları gerekir.

Hurafe Nedir?

İslam’da batıl inancın anlamı hurafedir. İslam’da batıl inanç, mantıksal temeli olmayan ve gerçek hayatla ilgisi olmayan inanç ve uygulamalar ile iyilik ve kötülüğü getirdiğine inanılan güç için kullanılır.  Genellikle, batıl inanç terimi aynı zamanda büyü, sihir ve ürünlerinin nesnesi hakkındaki inançları da ifade eder. Batıl inanç geleneksel olarak hâkim bir dindir, daha az karmaşık ve genel kabul görmeyen inanç ve davranışlar tarafından kullanılmadan önce, bu özelliği ile göreceli bir terimdir ve objektif olarak kullanılması zordur.  Antropologlar, inceledikleri kültürün tutum ve inançlarına öznel olarak uygulayabilmelerine rağmen, yalnızca belirli bir dini perspektiften ayırt edebilirler. Bu nedenle, yalnızca bu şekilde sınıflandırma anlamlıdır. Batıl inancın modern tanımı, belirli bir kültürün ilkel dinine aykırı olan inançlar ve uygulamalar için kullanılır.

Batıl inancın ve hurafenin kökeni insanlık tarihinin başlangıcına kadar izlenebilir. Hiçbir büyük kitap dini cahillik çağının kalıntılarından kurtulamadı. Tarih boyunca bize peygamberin hurafelere ve hurafelere karşı mücadelesini anlatır. Peygamberlerin öğrettiği dinî esaslara sadık olan din alimleri, her yerde bu hurafelere karşı savaşmış, bunun kutsal dinin emirlerine aykırı olduğunu, inananların inkâr ve şirk yapmasına neden olduğunu açıklamaya çalışmışlardır.  Din tarihinde buna benzer pek çok örnek vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir