Çocuklara Namaz Sevgisi Nasıl Verilir?

namaz sevgisi

Hasta olmak ya da yeteneksiz olmak üstelik savaşta olmak bile namazı bırakmak için sebep olamaz. Yüce bir görev olan namaz için, bayanlar dokuz yaşında baylar on beş yaşında görevli olsalar da namazı sevdirmenin yolları için önemli adap koşullarını anne ve babanın meydana getirmesi gerekmektedir. Anne ve babanın bu adabı gerçekleştirmemesi durumunda genç yaştaki çocuk için büyük engeller ortaya çıkabilir. İslam ‘ın önerdiği din adabı, kişinin doğumundan önceki dönemde başlar. Bu husustaki hadislerde anne ve babanın ceninin meydana gelmesinden önceki zamanda tanrıya yönelmeleri söylenir. Bir çocuğun yaratıcıya yönelmesini başarmak o kadar önemli bir konudur ki Hz. Muhammed de yeni doğan bir çocuğun kulağına ezan ve şehadet söylemeyi önermiştir. Namaz sevgisi;

Namazın Gerekliliği

Namaz İslam dinin ana yapısı olup aynı zamanda da yüce yaratıcının en önemli isteklerinden biridir. Hiçbir apartman direk olmadan sağlam kalmayacağı gibi İslam dini de namaz bulunmadan eksik olur. Namaz kulu her türlü itaatsizlik, fitne ve yanlış davranışlardan korur. Aynı anda namaz, üstün yaratıcının sürekli akıllarda kalması ve onun güzelliğine ulaşma şeklidir. Bir günde beş vakit namaz kılmak ergenlik zamanından itibaren Müslümanlar için yapılması zorunlu kılınmıştır. Aksi taktirde namazın bırakılması çok büyük yanlışlardan kabul edilmiştir. İnsanın gerçekleştirdiği diğer bütün sevapların çöpe gitmesine sebep olur. Anlatılanlarda söylendiği üzere namaz kılanlar için bol kazançlar belirtilmiştir. Bunlar; yalnızca tanrıya yönelmek, azgınlıktan ve fitneden kaçmak, davranışların iyileştirilmesi, kibir ve bencillikten kaçınmak, gafletin sona ermesi, mutlu ve rahat bir hayat yaşamaktır.

Cami ve Çocuklar

Cami tüm Müslümanların mabedidir. İslam dinine inanlar insanlar Allah’ın emirlerinden en büyüğünü yerine getirmek için camiye ibadet etmeye yani namaz kılmaya giderler. Namaz yüce Allah’ın kullarına en şiddetli tavsiyesidir. Çocuklar da namaz kılmak için küçük yaştan itibaren alıştırılmalı ve hatta camiye anne ve babanın yanında götürülmelidir. Camideki görevli hocalar ile namaz sevdirme etkinlikleri ile çocukların namazı sevmesi sağlanmalıdır. Bir insanın küçük yaştayken kılmış olduğu namazların sevapları ileride kazanacağı sevaplardan kat ve kat fazladır. Bu yaştan itibaren namaz ile hasrolunan küçükler büyüdüklerinde ise gerçek bir Müslüman ahlakına sahip olacaklar ve diğer insanlara örnek teşkil edeceklerdir.

İslam ve Çocuklar

Kur’an-ı Kerim okunması, farz sayılan gerekleri gerçekleştirmek, haram kabul edilen şeyleri yapmamak da birine namazı sevdirmek de etkilidir. Bir küçüğün tanrıya doğrulmasını sağlamak o kadar önemli bir mevzudur ki Hz. Muhammed de bir çocuğun kulağına ezan okumayı ısrarla belirtmiştir. Bu nedenle çocuğun dini doğuştan İslam olarak bu konu da ne yaparsanız sorun etmeden kabul ederler. Küçüklerle daha çocukken sürekli Kur’an-ı Kerim okumaları dinletilmelidir. Çocuk 2-3 yaşına bastığı zaman ona Hz. Muhammed’in ve diğer peygamberlerin yaşamlarından bahsedilmektedir. Hatta ve hatta 3-4 yaşına dek çocukları kadar televizyon, laptop, radyo gibi aletlerden uzak tutun. Çocuklar gelişmeye başladıkları zamandan itibaren anne ve babasını örnek edinirler. Yeni yeni oturmayı, ayakta yürümeyi öğrenen bir çocuk ebeveynlerine dikkat kesilmektedir. Taklit yapmak böyle küçük yaşlarda başladığı için, bu ilerleyen yıllarda da devam ederek çocuk namaz şekillerini beğenerek yapmaya çalışır. Öyle ki ailesi namazlarına gerekli özeni uygulamaz, bazen yapar bazen vazgeçerse bu husus çocukta yanlış bir izlenim bırakır. Küçük de ufak yaşta namazın önemli olduğunu anlamaz, yaşı büyüyünce de anne ve baba namaz kılması gerektiğini bahsetseler dahi çocuk namaz kılmayarak zamanını başka şeylerde harcayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir