Tesettür kelimesinin anlamı Arapça “setr” (kapak) kelimesinden gelmektedir. Kuranda Nur Suresi ve Ahzab Suresi kadın giyimiyle ilgilidir. Fıkıh anlamında ise kadın ve erkek için bir örtüdür. Genellikle Haramı örtmek, yani kıyafetlerini örtmek için kullanılır.
İslam’da başörtüsü (diğer adıyla peçe) sadece kadınlar için uygun kabul edilir. Ancak Araf Suresinde buna “Âdem oğulları” denilmektedir. Yani söylenen erkek ve kadın herkesi kapsıyor. Devamında giyimin sebeplerinden bahsediliyor. Son olarak takva perdesine atıfta bulunularak perdenin ana anlamı verilmektedir.
Takva, Allah’a karşı sorumluluk alma bilinciyle suçtan kaçınmak demektir. Bundan anlaşılacağı gibi, insanları örtmek takva hayatının araçlarından biridir.
Günümüzde Tesettür
Maalesef başörtüsü, bazıları tarafından Müslüman kadınları diğer kadınlardan ayırmak için temel bir unsur olarak kullanılmaktadır. Daha da kötüsü, birçok mezhepte türban olarak kabul edilen kıyafetleri giymeyen kadınlar farklıdır. Bu kadınlar, bu gruplar tarafından, hatta putperestler tarafından ve dini amaçlarla günahkar olarak adlandırılır. Ancak Allah teâlâ, Kuran’ın bütün ölçülerini bildirmiştir: Kuran’da erkekler ve onların figürleri kadına bildirilmiştir.
Dinimizdeki türbanın önemi; maskeleme amacı olan takva hayatı, bu ayetler, takvada hayatın en önemli şartlarından birinin başkalarından uzak durmak ve böylece kendinizi, İffet korumak olduğunu açıkça belirtmektedir. Kuran bir bütündür. Tüm ayetler birbirini tamamlayıcı niteliktedir ve özellikle düzgün ve düzgün bir yaşam süren insanlar için Allah’ın gönderdiği eksiksiz bir kılavuzdur. Ve kimse başörtüsü takan kadınların Müslüman olduğunu söylemedi, başka kıyafetler giyen kadınlar değil. Ne yazık ki bu fikre sahip olanlar sadece kadınlarımızın dış görünüşüne önem veriyor, geriye kalan tüm insani nitelikleri geride bırakarak kadın ve erkek arasında bir boşluk yaratıyor.
Kadın Neden Örtünmelidir?
Burada dikkat çekilmesi gereken bir husus, yaratılış açısından erkek ve dişi ruhlar arasında bir fark olduğudur. Buna karşılık, kadınların ve erkeklerin iradelerindeki farklılıklar ve bunlarla ilgili özelliklerden kaynaklanmaktadır. Çünkü erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlar yaratıcı ve yeteneklidir. Annelik kalitesi ve yavruları koruma yetenekleri bozulacaktır. Bu bakımdan, cazibesi sadece örtü sırasına göre efendisine verilmiştir. Çünkü erkek ve kadın arasında gelişmeye devam etme yönünde doğal bir eğilim olduğu ve örtünün düzenine uyulmadığı takdirde bu eğilim tehlikeli bir ahlaki çöküşe yol açacak ve bu da kutsal sınırı ihlal etme gibi felaketlere yol açacaktır.
Şimdi bu kesin bir emirdir. İslam’ın bir kadına başörtüsü takmasını emrettiğini ve açıkça çekici olmadığını da belirtmek gerekir. Yani “Bu kadın başının, kollarının ve ayaklarının açık olup olmaması umurunda değil” denilmez. Burada kadınların haysiyetini korumak için bir peçe kullanılmalıdır.
İslama Göre Giyim Nasıl Olmalıdır?
İslam, insan doğasını hesaba katar ve buna göre yasaları düşürürken, dişileştirme ve erkekleşme yollarını da gözlemler. Bu nedenle Peygamberimiz erkeklere benzemeye çalışan kadın ve erkeğe benzemeye çalışan kadınlara lanet okur. Bu tehlikenin farkında olmak için, bayanlar salih kadınların örtünmesi meclisine katılmak için ellerinden geleni yapmalıdır. Çünkü kiminle oturup durursa dursun, kendisi olacak. Bu bir psikoloji makalesidir. Bir kadın sokakta yaşamak için bir erkekle kaynaşınca kadınlık ve güzellik duygusunu kaybeder.
Erkeklerin ve kadınların da benzer kıyafetler giymesi yasaktır. Allah Resulü, kadın gibi giyinmiş bir erkek ile erkek gibi giyinmiş bir kadının Allah’ın rahmetinden uzak duracağını söyledi. Çünkü her iki taraf da kadınlık ve erkeklik haysiyetini korumalıdır.
Ayrıca karşı cinsin kıyafetlerini taklit etmek kişilik bozukluklarına yol açabilir. Örneğin cinsiyetinin gerektirdiği kıyafetler dışında herhangi bir nedenle karşı cinsten giyim tarzını benimseyenlerin tutumlarında bu yönde değişimler gözlemlenmiştir. Bu, doğanın yok olduğu anlamına gelir.