Emziren Bayanlar Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayının yaklaşması ile İslam alimleri emziren bir annenin oruçlu olup olmadığı ve sütünün azaltılıp azaltılmayacağına dair bir açıklama yaptılar, emziren annelerin merak ettiği sorulardan biri de bu.

Bu nedenle yüce Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetlere göre ister ilmi ister doğrudan verilmiş olsun, emziren annelerin Ramazan ayında oruç tutma zorunluluğu yoktur, bu nedenle annelerin emzirme döneminde oruç tutma zorunluluğu yoktur.  Bu emirlere uyulması tavsiye edilir.

Oruçlu iken vücuda giren yiyecekler orucu bozar. Vücuttan çıkanlar, oruçta herhangi bir zarar vermez. Ancak Ramazan ayında emziren anneler oruç tutmayabilir, çocuk yetersiz beslenirse veya açsa Ramazan ayı ilerleyen saatlerinde kazalar meydana gelir. Emziren bayanlar oruç tutabilir. Emzirmek orucu engellemez.

Emziren Bayanlar Ramazan Ayında Tutmadığı Oruçları Nasıl Eda Etmektedir?

Ramazan ayında emziren annelerin tutamadıkları oruç sayısı nedeniyle emzirme döneminin sonunda oruç kazasını yeniden planlamak gerekir. Bu nedenle zorunlu olmamakla birlikte annelere Ramazan döneminde emzirme döneminde ve hamilelik döneminde oruç tutmamaları tavsiye edilir; bebeğin sağlığı ve anne sağlığı açısından risk almaları tavsiye edilmez.

Emziren annelerin oruç kazası göz önüne alındığında, Ramazan ayında annelerin oruç tutmak için ısrar etmemeleri tavsiye edilir, bu sadece annenin genel sağlığını korumak için değil, aynı zamanda bebeğin genel sağlığını da korumak içindir.

Bilimsel Açıdan Çocuk Emziren Bayanların Oruç Tutmaması Tavsiye Edilmesi Sebepleri

Emziren bayanlar oruç tutabilir mi? Araştırma sonuçlarına göre bilimsel bir öneri olmamakla birlikte; Ramazan ayında birçok emziren anne oruç tutmak, açlık, susuzluk ve oruçtan kaynaklanan yorgunluklar; yorgunluk ve diğer sağlık sorunları gözlemlenmiş ve bu olumsuzluklar halen devam etmektedir.  Anne sütünün kalitesinde ciddi bir düşüş ve bunun sonucunda çocukların kişisel gelişiminde ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Bu bakımdan ister din ister bilim olsun; emziren anneler Ramazan ayında oruç tutmamalı, emzirme döneminden sonraki birkaç gün içinde oruçları kaza etmeleri gerekmektedir.

Buradan da anlaşılacağı üzere İslam dini her zaman biz Müslüman kullarına karşı zorluk çıkarmaz. Her zaman bizler için bir kolaylıklar yapar. Allahu Teala gerçekten çok yücedir. Çok merhametlidir. Bizlere zorluklar çektirmeden ibadetlerimizi en güzel şekilde yapmamızı ister. İster dini yönden olsun ister bilim yönünden olsun bizler için hiçbir şekilde zarara sokmaz. Emirlerini, yasaklarını ve kurallarını da her zaman bu yönden bizlere peygamberleri aracılığı ile iletmiş bulunmaktadır.

Adetli Bayanlar Oruç Tutabilir Mi?

İslam alimlerinin istişaresi sırasında oruç tutup tutmama konusunda merak edilen konulardan birine ilişkin açıklamasında, Adet sırasında oruç tutmanın bir tehlike olduğuna, dolayısıyla regl sırasında oruç tutmaya gerek olmadığına dikkat çekildi.  Bu konudaki en büyük İslam alimlerinden Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye rahîmehullâh şöyle söylemiştir, “Hayızlı bir kadın Kâbe’yi tavaf etmesi nasıl haram ise, namaz ve oruç da nas ve icma ile haramdır.  Başka bir İslam alimi olan İmam eş-Şirbinî rahîmehullâh ise Adetli kadının oruç tutması haram olduğunu ve bunun doğru olmadığını belirtmiştir.

Adet gören bayanlar oruç tutabilir mi? Yukarıdaki açıklamadan dini inançlarımızda farz olsa bile 5 vakit namazını kılmaya, hatta ibadet etmeye izin verilmediğini, hayızlı olduğu sırasında Ramazan orucunun da yasak olduğunu görebiliriz.  Nitekim Yüce Rabbimiz kadınların adet döneminde yıkandıktan sonra oruç tutması gerektiğini söylemiş. Temiz olduklarında ise Allah’ın size karşı emrettiği şekilde yaklaşın. Bazı ayetlerden, adetin rahatsızlık verdiği için oruç tutmamanın emredildiği, bunun da zihinsel rahatsızlığa ve kişisel rahatsızlığa neden olacağı anlaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir