Mezhep, izlenen benimsenen yol anlamını taşıyan bir kelimedir. Mezhepler birden çok olmaktadır. Dini ayrıklıklar yaşayan kişiler kollara ayrılmaktadır. Bu duruma da mezhepler adı verilmektedir. Bu durumda birçok kişi Hanefilik mezhebi nedir? sorusunun cevabını da merak etmektedir. Bu mezhep Sünni mezhepler içerisinde yer almaktadır. Bu mezhep adını mezhebi kuran kişiden almıştır. İslamiyet’in büyük çoğunluğu Hanefi mezhebin de bulunmaktadır. Hanefi mezhebi genel olarak Suriye, Türkmenistan, Afganistan, Türkiye, Özbekistan gibi yerlerde görülmektedir ve yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu mezhep Sünni mezhepler arasında bulunmaktadır. Bu durumda da matudirilik ismi ile tanınmaktadır. Bu mezhebe inanan kişilere de Hanefi adı da verilmektedir. Bu mezhep İslam aleminde en büyük inanca sahip olan ve kitleye ulaşmış bir mezheptir. Hanefilik mezhebine, mezhebin kurucusunun adı verilmiştir. Ayrıca bu mezhep de içerisinde kendi alanın da mezhepleri de bulunmaktadır. Kurucusu Ebu Hanife’dir. Kurucusu Ebu Hanife’nin gerçek adı Numan’dır. Ebu Hanife mezhebin kurduğu zamanlarda imam anlamında İmam-ı azam lakabını kullanmaktaydı. Ebu Hanife düşüncelerini benimsemek ve yaymak için bir okul açmıştır. Bu okulda ise öğrencilerine kendi görüşlerini öğretmiş ve yaymıştır. Sonrasın da ise bu görüşler benimsenerek ve önemsenerek bir mezhep haline getirilmiştir.
Hanefi Mezhebi Özellikleri Nelerdir?
Bu mezhepte de her mezhep de olduğu gibi bazı özellikler bulunmaktadır. Bazı Hanefi mezhebi özellikleri şunlardır:
1.Bu mezhebin inanışına göre allahın emirlerini reddetmeyen kişiler dinden çıkarılmamaktadır.
- Hanefi mezhebinde bulunan kişilerin inanışlarına göre allahın adlarını için tartışmaya girmek doğru bulunmamaktadır.
- Hanefi mezhebine göre imanlı olmak ilk olarak kalpten başlaması gerekmektedir.
- Hanefilik mezhebinde Müslümanların başı olarak bir kişi bulunmaktadır. Bu kişiye itiraz edilmesi, karşı çıkılması doğru bulunmamaktadır.
- Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in meclisinde bulunmuş kişilerin fetvaları çok önemsenmektedir ve dinlenmektedir.
- Hanefi mezhebin de delil olarak, kuran-ı kerim, örf ve adetler, sünnetler, sahabeler örnek gösterilebilmektedir.
- Bu mezhep de bulunan ve devamlılığını sürdüren kişilere göre kadere inanmak gerekmektedir.
- Balık kendiliğinden ölürse yenilebilmektedir. Balık kendiliğinden ölmeden yenilmesi doğru bulunmamaktadır.
Sünni Mezhebi Nedir?
Birçok kişi Sünni mezhebi nedir sorusunun cevabını araştırmaktadır. Sünni mezhebi en büyük iki mezhepten birisidir. Sünni mezhep kendi içerisinde 4 kola ayrılmaktadır. Bu kollar mezheplerdir. Çoğunlukla Müslümanlar bu mezhebi tercih etmektedirler. Çünkü en geniş kitleye ve topluma sahip bir mezheptir. Bu mezhep Ebu Mansur tarafından kurulmuştur. Sünni mezhebi kendi içerisinde 4 kola ayrılmaktadır. Bu kollar şunlardır:
1.Kurucusu Ebu Hanife olan Hanefilik mezhebidir. Bu mezhep de çok sayı da kişi tarafından önemsenmektedir. Bu mezhep de bulunan kişilere Hanif adı verilmektedir.
- Kurucusu Muhammed bin İdris olan Şafiilik mezhebidir.
- Kurucusu Malik Bin Enes olan Malikilik mezhebidir.
- Kurucusu Ahmed Bin Hanbel olan hanebiliklik mezhebidir.
Hanefi Mezhebine Göre Namazda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Hanefi mezhebinin ibadetleri bulunmaktadır. Bunlardan biri ise namaz kılmaktadır. Fakat namaz da yapılmaması gereken şeyler bulunmaktadır. Yapılmaması gereken bazı şeyler şunlardır:
1.Kadınlar namaz kılarken tesettürlü bir şekilde olmaları gerekmektedir. Kadınlar başları açık bir şekilde namaz ibadeti yapamazlar.
- Namaz kılarken imkân varsa giyimin özenli ve temiz olması gerekmektedir.
- Namaz kılarken gözlerin açık olmaması gerekmektedir. Gözler kapalı bir şekilde ve göğe bakılarak namaz kılınması gerekmektedir.
- Namaz kılarken hiçbir şeyden yardım alınmaması yani bir yere dayanmamak gerekmektedir.
- Namaz esnasında esnerken ağzın elle kapatılmaması gerekmektedir.