Hz. Muhammed’in Güzel Ahlakı Nedir?

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in güzel ahlakı bulunan bir insandı. Güzel ahlak ise, iyi ve güzel davranışların genel adıdır. Ayrıca güzel ahlaka iyi ahlak da denilmektedir. Güzel ahlaka sahip olan kişiler toplum tarafından sevilen, terbiyesi iyi olan, saygısızlık yapmayan kişilerdir. Güzel ahlakı bulunan kişiler kötü olan her şeyden uzak durmaktadırlar. Dinimizde de güzel ahlak çok önemli bir kavramdır. Güzel ahlaklı kişiler güzel nefislere sahip kişilerdir. Bu yüzden de genel olarak günaha yönelmemektedirler. Bu durumda da Allah’ın gönlünü kazanmaktadırlar. İslamiyet’te güzel ahlakı bulunan kişilerin cennette yerleri hazır oldukları savunulmaktadır. Böylelikle güzel ahlak İslamiyet’te çok önemli bir kavram olduğu bilinmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed de güzel ahlaklı bir insandı. Hiçbir şekilde insanların kalplerini kırmamaya çalışırdı, kadınlara önem verirdi, kötü olan her şeyden uzak durmaya çalışırdı. Ayrıca Peygamber efendimiz Hz. Muhammed sürekli olarak “ Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim“ görüşünü savunmaktaydı. Ayrıca bu söz kuran-ı kerim de kalem suresinde de geçmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed bulunduğu her ortam da güzel ahlakını benimsemiş ve toplum tarafından her zaman sevilmiş bir insandır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed birçok sayıda sıkıntı ve zorluk çekmiştir ama hiçbir şekil de güzel ahlakından ödün vermemiştir. Her zaman güzel ahlakı savunmuştur ve insanların güzel ahlaklı olmasını anlatmıştır.

Hz. Muhammed’in Güzel Ahlakı

Peygamberimizin güzel ahlaklı ile ilgili hikayeler bulunmaktadır. Bunlardan biri ise bu hikayedir:

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed bir gün gülerek göğe bakıyordu. Bir adam gelip peygamber efendimize neden güldüğünün sebebini sordu. Peygamber efendimiz ise şöyle demiştir: Evet göğe gülümseyerek bakıyorum çünkü göğde bulunan iki meleğin hali beni güldürdü. Melekler kulların ibadetlerini ve günah, sevaplarını yazmak için yer yüzüne indiler. Fakat kul hastalık yatağına düşünce melekler Yüce Allaha giderek “ Yüce Allah biz kulların ibadetlerini yazmak için mükâfatlandırdık ama onlar hastalık yatağına düşmüşler“ Yüce Allah ise meleklere “ O kul hastalık yatağın da olduğu süre boyunca ibadetleri yapmaya devam ediyormuş gibi yazmaya devam edin. O kulların hesabını ben vereceğim“ buyurmuştur

Güzel Ahlak Örnekleri Nelerdir?

Güzel ahlak, ilim ve edebi bilen kişilere verilmiş olan bir addır. Güzel ahlaklı kişiler her zaman çevresi tarafından sevilen kişilerdir. Bu kişiler yalanlardan, iftiralardan, dedikodulardan vb. Bütün kötülüklerden uzak durmaktadırlar. Güzel ahlaklı kişiler her zaman sevap kazanmaktadırlar. Yüce Allah güzel ahlaklı kişileri sevmektedir. Güzel ahlakı bulunan kişilerin cennette yerlerini hazır oldukları da söylenmektedir. Günlük yaşam da güzel ahlak örnekleri bulunmaktadır. Bu örnekler şunlardır:

1.Her zaman güler yüzlü biri olmak

  1. Temiz biri olmak
  2. İnsanlara karşı merhametli olmak
  3. Yalan söylememek, her zaman doğrudan yana olmak
  4. Büyükleri saymak, saygılı olmak küçükleri ise sevmek
  5. Sürekli Salih ameller işlemek
  6. Her türlü haksızlığa karşı doğru bir şekilde savunmak ve sabırlı biri olmak
  7. Kendi yanlışlarını görmek ve insanları eziyet etmemek

Güzel Ahlak ile İlgili Hadisler Nelerdir?

Güzel ahlak ile ilgili hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

1.“İyilik güzel bir ahlaktır. Günah ise vicdanını rahatsız eden ve insanların bilmesini istemediği şeylerdir. “

  1. “Sizin en hayırlınız, ahlakı güzel olanlardır. “
  2. “Kıyamet gününde mümin kulun terazisin de güzel ahlaktan daha değerli bir şey bulunmaz. Allahu teala çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kişilerden nefret eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir