İkindi Namazı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

İkindi namazı ile ilgili bilmeniz gerekenler arasında bu vaktin ayrı bir özel olduğudur. Müslüman kişiler için ikindi namazı oldukça önemli bir vakittir. İkindi ezanı okunduğu zaman başlayan bu vakit, akşam ezanı okunduğu zaman son bulur.

İkindi ezanı hakkında bilinmesi gereken en önemli detay ise bu namaz vaktinin ne zaman sonlandığıdır. Akşam ezanına 45 dakika kadar bir süre kala kerahat vakti içerisisine girilir. Eski zamanlardaki insanlar bu zaman dilimi içerisinde güneşe taparlarmış. Bu nedenle kerahat adı verilen bu zamanlar arasında ikindi namazı kılmak mekruh olarak adlandırılır. Bu zamanlar içerisinde kaza ya da nafile namazlarının kılınması da dinen doğru değildir. Ancak kişiler ikindi vakitlerini kılmamışlar ise, bu zamanlar içerisinde ikindi namazı kılabilirler. İkindi namazı toplamda 8 rekattır ve bu rekatlat 4’e 4 olarak ayrılmıştır. Müslümanlar ikindi namazı kılarken ilk önce 4 rekat sünnet, ardından da 4 rekat farz kılarlar.

Müslümanlar ikindi namazı kılmadan önce niyet ederler. Namaza başlanırken, ikindi namazı kılmak için niyet edilir. Ardından Müslümanlar ilk olarak 4 rekatlık sünneti kılarlar. Sünnet rekatının ardından Müslümanlar, farz namazı için niyet ederler. 4 rekatlık farz namazı da diğer rekatlar gibi kılınır. Kişiler tek başlarına namaz kılıyorlarsa bu şekilde niyet edebilirler. Fakat cemaat ile birlikte namaz kılınıyor ise niyet daha farklı edilmelidir. Eğer imam ile namaza durulmuş ise imam tekbir getirir. İmamın tekbir getirmesinin ardından kişiler uydum imama derler. Son olarak ise tekbir getirir ve kendi namazlarına dururlar. İkindi namazı sessiz ve sakin bir şekilde kılınması gereken, oldukça önemli bir vakittir. Müslümanlar, özellikle ikindi namazı ile uyarılmış ve bu namazın faziletleri ile müjdelenmişlerdir.

İkindi Namazı ile ilgili Bilmeniz Gerekenler

İkindi namazının önemi oldukça fazladır. Hatta bir rivayete göre ikindi vakti edilen dualar daha çok kabul olur derler. Müslümanlar ne olursa olsun ikindi namazını kaçırmamalı ve bu namazı zamanında kılmalıdır. Müslümanlar, eğer bu namazı kaçırmama imkanları var ise her zaman zamanında kılmaya özen göstermelidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV ikindi ve sabah namazı için bütün Müslümanları müjdelemiştir. Kullar için ikindi ve sabah namazlarını vaktinde kılan kişiler Cennete girecek denmiştir. Orta vakitte bulunan bu namaz, bütün Müslümanlar için oldukça önemlidir. Bu namazı zamanında kılmayan Müslümanların o günkü amelleri boşa gider inancı vardır. Bu nedenle kullar güzel amellerini ikindi namazını kılarak taçlandırmalıdır.

İkindi namazını kılmayan kişiler ise bütün mal varlığını ve ailesini kaybetmiş kişilere benzetilir. Bu nedenle bütün Müslümanların ikindi namazını kılması gerektiği altına basılarak vurgulanmıştır. İkindi namazını kılan Müslümanın o gün içerisindeki işleri güzel gider. Bütün işleri yolunda giden Müslümanlardan olmak için ikindi namazlarımızı zamanında kılmamız gereklidir.

Beş vakit namaz da Müslümanlar için oldukça önemlidir. Fakat çeşitli hadisi şeriflerde sabah ve ikindi namazının önemine dikkat çekilmiştir. Müslümanlar ikindi namazını büyük bir hevesle beklemeli ve namaz vaktinde hızlı bir şekilde namaza durmalıdır. İkindi vakti olabildiğince geç kılınmamalı ve ezan okunur okunmaz kılınmalıdır. İkindi namazının birçok hastalığa da şifa olduğu bilinmektedir. Özellikle migren ve astım gibi kişilere zorluk çıkaran hastalıklara şifa olan bir vakittir. İkindi namazı kılınmalı ve kullar Rab’larından şifa istemelidir. İkindi vakti namazında Allah’tan şifa isteyen kişiler geri çevrilmezler ve Allah kullarına şifa dağıtır. Bu nedenle ikindi namazı oldukça önemli bir vakit olarak yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir