İman ve İman Esasları Nelerdir?

İman ve İman esasları nelerdir bilmek oldukça önemlidir. Bütün Müslümanlar imanın esaslarını bilmeli ve inancını sağlamlaştırmalıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV birçok hadisi içerisinde imanın esaslarından bahsetmiştir. İmanın altı şartı bulunur ve bütün Müslümanların bu imanları bilmesi gereklidir. İman ve İman Esasları Nelerdir;

Allah’a İman Nedir?

İmanın esaslarından en önemlisi Allah’a iman etmektir. Kullar Allah’a iman etmeli ve imanını yaşamalıdır. Allah’a iman etmek demek, hayatın her noktasında Allah’ın varlığını bilerek yaşamak demektir. O’nun doğurmamış ve doğrulmamış olduğunu kabul etmek, O’nun tek olduğunu idrak etmek gereklidir. Bütün evrenin yalnızca tek sahibi Allah’tır ve hiçbir zaman hiçbir şeye muhtaç değildir. Bütün güzellikler ona benzer ve evrendeki her şeyin güzelliği ondan gelir. Allah bütün övgüleri hak edendir ve her övgü onundur. Her şeyi bilir ve insanların gönlünden geçenlerden haberdardır. Evren üzerinde yer alan en küçük noktadan en büyük gezegene kadar her detay Allah’ın iradesine aittir. Hiçbir eksiği yoktur ve her şeyi tam olandır. Kur’an-ı Kerim içerisinde Allah’ın sıfatları yer alır ve bu sıfatlardan Allah’ın kudretini anlamak gereklidir.

Meleklere İman Nedir?

Meleklere iman etmek, meleklerin varlığına inanmak ve Allah’ın yarattığı bu varlıklara iman duymak demektir. Melekler Allah’ın erkek ve dişilik dışında yarattığı nurlu varlıklardır. Meleklerin hür iradesi yoktur ve tamamen nurdan meydana gelmiş olan varlıklardır. Kutsal kitap içerisinde melekler detaylı olarak anlatılmıştır. Nur sahibi olan melekler Yaratan’ın izin verdiği kadar bilgi ve güce sahip olarak bazı güçlere sahiptirler. Doğa olaylarından sorumlu olan olmak, kulların canlarını almak, sevap ya da günahları kayıt altına almak ve Allah’a koşulsuz şartsız iman etmek gibi birçok görevleri mevcuttur.

Peygamberlere İman Nedir?

Allah’ın Peygamberlerine iman etmek de imanın esasları arasında yer almaktadır. Allah kullarına bildirmek istediği şeyleri Peygamberler aracılığı ile açıklamıştır. Kur’an-ı Kerim içerisinde belirtilen sayıya göre dünya üzerinde toplamda 125 bin farklı peygamber bulunmuştur. Bu peygamberlerin bazılarına kutsal kitap indirilirken, bazılarına da sahife adı verilen kutsal yazılar indirilmiştir. Her peygamber bir topluluğa gönderilmiştir ve toplumların inanması için bilgi vermiştir. Bütün peygamberler içerisinde Hz. Muhammed SAV son peygamberdir ve indirilen son kitap Kur’an-ı Kerim’dir.

Kitaplara İman Nedir?

Allah’ın indirdiği kitaplara iman etmek de imanın esasları arasında yer alır. Son kitap Kur’an-ı Kerim dışında Zebur, İncil ve Tevrat da kullara gönderilmiş kutsal kitaplar arasındadır. Diğer kutsal kitaplar zaman içerisinde değiştirildiği ve bozulduğu için tek bozulmayan kitap olarak Kur’an-ı Kerim bulunur. Yeryüzünde insanlara indirilen son kitaptır ve bütün Müslümanların inanması ve kabul etmesi gereklidir.

Kadere İman Nedir?

Bütün Müslümanlara kadere inanmalı ve kaderlerine iman etmelidir. İnsanın başına gelen iyi ya da kötü her şey Allah’tan gelir ve kabul etmek gereklidir. Evrendeki her şey Yaratan’ın takdiri sonucunda gerçekleşir. Kader içerisinde Allah’ın değişmez yasaları yer alır ve kulların kabul etmesi gereklidir. Allah daha öncesinde olmuş ve gelecekte olan her şey hakkında bilgi sahibidir.

Ahiret Gününe İman Nedir?

Ahiret gününe iman etmek iman esasları içerisinde bulunur. Kullar bu fani dünyanın sonlanacağını ve ahirette ödül ya da ceza çekeceklerini bilmelidir. İnsanlar hayatlarını kaybettiklerinden sonra ilk başta sorguya çekilecektirler. Kulların bütün yaptığı sevap ve günahlar burada ortaya çıkacaktır.

Ahiret hayatının ikinci kısmı ise cennet ve cehennem olarak adlandırılır. Kulların işlediği sevaplar ve günahlara ahirette cennet ve cehenneme gidecekleri belirlenir. Kullar dünyadaki amellerine göre ahirette yer edinecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir