İnsanın Başına Bela ve Musibet Neden Gelir?

Allah kullarını en mükemmel şekilde yaratmıştır. Kullarına çok sayı da nimetler ve güzellikler sunmuştur. İnsanlara yeryüzü inşa etmesi için kullarına sorumluluk vermiştir. Allah akıl ve iradesi bulunan insanlara her dönem de peygamber göndermiştir. Bu peygamberler insanlara yapması gereken sorumlulukları ve görevleri bildirmiştir. İnsanların gereken sorumlulukları ve görevleri yapması gerekmektedir. Yapmadığı takdirde kişinin başına bela ve musibetler gelmektedir. Peki insanın başına bela ve musibet neden gelir? Bu bela ve musibetler kişilere uyarmasıdır. Kişi yaptığı günahların ve yanlışların cezasını ahiret hayatı botunca da çekecektir. Ayrıca kuran-ı kerimde de bela ve musibet kavramı da geçmektedir. Bela kavramı insanların başına gelen maddi ve manevi sıkıntıdır. Ayrıca dert ve külfet olarak da bilinmektedir. Kuran-ı kerim de bela kavramı sınanmak, denenmek anlamında geçmektedir. Allah insanları dünya hayatında cezalandırmasına bela adı verilir. Belalar bir çeşit uyarılardır. Musibet kavramı ise insanın hiç beklemediği bir durum ile karşılaşması durumudur. Aniden gelen şeyler yangın, deprem, ölüm vb. Gibi şeylerdir. Musibet kavramı kuranda da geçmektedir. On ayette musibet kavramından bahsedilmektedir. İnsanın başına bela ve musibet neden gelmesinin bazı nedenleri şunlardır;

1.İnsanların yapmaları gereken dinen görev ve sorumlukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar yapılmadığı takdirde insanın başına bela ve musibetler gelebilmektedir.

  1. İnsanların yapmış olduğu eziyetler ve haksızlıklar da bela ve musibeti getirebilmektedir. Böyle davranışlar kuran-ı kerimde “zulüm“ olarak geçmektedir. İnsanlığın başına gelen musibet nefsindendir.

Musibet Neden Gelir?

Birçok insan musibetlerden dolayı tedirgin olmaktadır. Tedirgin olunmaması gerekmektedir. Çünkü ahlakı güzel olan insanlar görev ve sorumluluklarını yerine getiriyorsa başlarına musibet gelmemektedir. Peki musibet neden gelir? Musibet insanlığa aslında bir uyarıcıdır. Musibet alan kişi kendi yaptıkları hal ve hareketler yüzünden almıştır. İnsanların hiçbir şekilde düzene uymaması, düzeni bozması, haksızlık gibi nedenler yüzünden birçok insanın başına musibet gelebilmektedir. Yüze Allah musibet yolarıyla insanları uyarmaktadır. Bunun amacı ise insanların tövbe etmesi ve kötü yollardan vazgeçmesini sağlamaktır. Eğer ki insanlar tövbe etmeyip yanlışlarından dönmezlerse yaptıkları davranışların cezalarını ahiret hayatında çekeceklerdir. Musibet kavramı ile ilgili bazı ayetler şunlardır;

1.“Başınıza gelen herhangi bir musibet kendi yaptıklarınız yüzündendir. Allah çoğunu affediyor.“

2.Eğer Allah canlılarını cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı.“

  1. Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslümanın başına gelen her şeyi Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar.
  2. And olsun ki, civarınızdaki memleketlerden nicelerini helal ettik. Belki doğru yola dönerler diye ayetleri tekrar tekrar açıklıyoruz.
  3. Celalim hakkı için bunu ibret olarak bıraktık. Hiç ibret alan yok mu!

Musibet Nasıl Gider?

Başına musibet gelen kişiler çok sıkıntılar çekmektedir. Bu kişiler musibet nasıl gider sorusunun cevabını merak etmektedirler. Yüze Allah kullarını dünya da imtihan etmektedir. İnsanlara nimetler ve güzellikler imkanı verdiği gibi, mahrumiyetler ve musibetler de verebilmektedir. Allah kullarına imtihanlar verebilmek için göndermektedir. Göndermesinin amacının hepsi insanların iyiliği içindir. Kimi insan bu musibetlere sabrederken kimi insan da isyan etmektedir. Allah başına gelen imtihanlardan ders çıkarmayanlardan memnun olmaz. Musibetlerden kurtulabilmek için sabırlı olmanız gerekmektedir. İsyan etmek size hiçbir fayda sağlamayacaktır.

Başımıza Gelen Musibetlere Nasıl Davranmalıyız?

Birçok kişinin merak ettiği sorulardan biri başımıza gelen musibetlere nasıl davranmalıyız sorusudur. İnsan başına gelen musibetler için sabırlı olması gerekmektedir. Sabırla Allahtan yardım dilemelidir. Aynı zaman da namazlarını da kılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir