İslam da Ahlak Kavramı Nasıldır?

İslam da ahlak kavramı önemsenmekte olan bir kavramdır. İslam da ahlak kavramı iyi ahlak ve kötü ahlak olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ahlak Arapça da seciye olarak geçmektedir. Kuran-ı kerim de ahlak kavramı birçok hadiste geçmektedir. Ahlaka iyi ve kötü davranışlar anlamına gelmektedir. Ahlak sadece bir davranmış biçimi değildir. Yemek yemek, bir şeyler içmek, konuşma tarzı, sohbet etmek, yolculuk yapmak vb. Birçok şey ahlak kavramını kapsamaktadır. Aynı zaman da ahlaka edep ve adap da denilmektedir. İslamiyet dinin de ahlak kavramı çok önemli bir yere sahiptir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed de Ahlakın güzel bir kavram olduğunu buyurmuştur. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in ahlaka özendirecek bir sözü bulunmaktadır. Bu söz; “ Müminlerin imanca en kâmil olanı ahlakı güzel olandır. “ yani bir kişinin saf veya masum değil de ahlakının güzel olmasının önemli olduğunu vurgulamıştır. Güzel ahlaklı insanlar yönlerini Allaha çevirmiş insanlardır. Aynı zaman da ahlakı güzel insanlar kurana sadık kalan ve Peygamber efendimiz Hz. Muhammed gönülden yaklaşmıştır. Kötü ahlak ise iyi ahlakın tam tersidir. Kötü ahlaka sahip insanların Allahtan ve Allah’ın hükümlerinden uzaklaşmakta olan insanlar kötü ahlaka sahip insanlardır. Kötü ahlaka sahip kişilerin inançları zayıftır. Kötü ahlaka sahip olan kişiler günaha girmektedirler. Bu kişiler cezalarını ahiret hayatları boyunca çekeceklerdir.

Ahlak Felsefesi

Ahlak felsefesi iyi ve kötüyü birbirinden ayırmakta olan bir bilimdir. Bu felsefe de din önemli bir yer tutmaktadır. Ahlak felsefesin de iyi, kötü, ahlak yasası ve vicdan gibi kavramlar önemsenmekte ve saygı duyulmaktadır. Filozoflar bazı sebeplerden dolayı ahlak felsefesine karşı çıkmışlardır. Franz Kafka adındaki filozof iyi ve kötü kavramlarını önemsemekte olan bir filozofdur. Bu kavramları savunabilmek için bir insanın kendini toplumdan uzaklaştırması gerektiğini savunmuştur. Ayrıca İslam felsefesin de kötü kelimesinin karşılığının şeytan olduklarını savunmaktadırlar. Ahlak da aynı zaman da irade de çok önemli bir yere sahiptir. Bir insan istemediği süre de iyilik veya kötülük yapmaz. Bir insanın ahlaklı olabilmesi için iyiliğin kalpten gelmesi gerekmektedir.

İslam da Ahlak Anlayışı

İslam da ahlak anlayışı İslam da etik bir kavramdır. İslam da ahlak kavramı kuran-ı kerimde de çok sık geçmektedir. Ahlak uygulama örnekleri ile geliştirilmiş bir kavramdır. Ahlak da iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyi ahlaklı olan kişiler Allaha yakın ve Yüce Allah’ın gönlünü kazanmış olan kişilerdir. Bu kişiler Allah katında iyi bir yere sahiptirler ve sevap kazanmaktadırlar. Güzel ahlak, cömertlik vb. Konularını da kapsamaktadır. Kötü ahlaklı insanlar ise ibadetten ve Yüce Allahtan uzaklaşmış olan insanlardır. Bu insanlar günah kazandıkları gibi aynı zaman da Allah katından da uzaklaşmaktadırlar. İnsanların Yüce Allah’ın gönüllerini kazanmaları gerekmektedir. Kötü ahlaklı insanlar ahlaklarını güzelleştirip Yüce Allah’ın gönlünü kazanabilirler.

Ahlak ile İlgili Ayetler Nelerdir?

Kuran-ı kerim de ahlak ile ilgili ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

1.“O kullar adaklarını yerine getirirler. Kötülüğü her yanı kuşatmış bir günden korkarlar. “ (İnsan suresi)

  1. “İşte onların mükafatı Rableri tarafından bağışlama ve içinden ırmaklar akan cennetlerdir ki orada ebedi kalacaklardır. Allah yolunda çalışanların mükafatı ne güzeldir. “ (Al-i İmran suresi)
  2. “Hani biz İsrailoğullarından, `Allahtan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz` diye söz almıştık. Sonra pek açınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden dönünüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir