İslam Dinine Göre Musa Aleyhisselam Kimdir?

İslam Dinine Göre Musa Aleyhisselam Kimdir?

İslam dinine göre Musa Aleyhisselam kimdir sorusu, merak edilmekte olan sorulardan biridir. Peygamberlerden biri olarak bilinen Musa Aleyhisselam İsrail oğullarına gönderilmiştir. Peygamberler kendi içlerinde ulü`l azim demektedirler. Musa aleyhisselam bu peygamberlerin için de üçüncü peygamberdir. Musa aleyhisselam Allah ile konuşabilmekteydi. Bu yüzden de kendisine kelimullah denilmiştir. Musa aleyhisselam, Yakup aleyhisselam soyundan gelmekteydi. Annesi Naciye, babası yuhabil ve kardeşi ise Harun aleyhisselamdır. Hz. Yusuf peygamber olduktan sonra mısır ülkesin de İsrail Oğulları daha da fazlalaştı. O zamanlar da Hz. Yusuf’un ve Hz. Musa’nın emirleri ve bildirdikleri mısırlılar için çok önemliydi. Mısır da eskiden yerli olan kişi ise kıbti dir. Bu kişi putlara ve yıldızlara tapmaktaydı. Aynı zaman da mısır halkına iyi davranmaz ve hakaret etme gözü ile bakmaktaydı. Ayrıca mısır halkına eziyet de etmekteydi. Bu durumdan mısır halkı çok bunalmış ve bıkmıştı. Mısır halkı, mısırı terk etmek istedi fakat mısırdan çıkmalarına izin vermedi ve daha fazla eziyet yapmaya başladı. Bu kişiler mezarlarını çok büyük aynı dağ gibi piramitlerden yapmaktaydılar. Bu mezarlar yapılırken, mısır halkını çalıştırıyorlardı. Ayrıca Yüce Allah’ı inkâr ediyorlardı ve kendilerinin tanrı olduklarına inanıyorlardı. Bu zamanlar da ise falcılık, büyücülük, sihirbazlık meslek haline getirilmişti. Bir gün firavun rüyasın da ateş görüyor ve bunu da rüya yorumcularına yorumlatıyor. Yorumcular da İsrail oğullarından bir erkek çocuk doğacak ve senin tahtını alacak diyor. Bu yorumun üzerine firavun çok endişelendi ve İsmailoğlularının erkek çocuğunu öldürmeleri için emir verdi. Öldürme emrine karşı gelenleri de öldürdü. Hz. Musa’nın annesi çocuğunun öldürüleceğinden korktuğu için ona gelen ilhamla Hz. Musa’yı Nil nehrine koydu.

Hz. Musa’nın Kaviminin Adı

Birçok kişi Hz. Musa’nın kaviminin adı nedir diye merak etmekte ve araştırmaktadır. Hz. Musa’nın kaviminin adı İsrail oğullarıdır. İsrail oğulların da ilk zamanlarda Yahudilik inancına inanılmaktaydı. Firavun adlı kral putlara tapmaktaydı. Ayrıca Firavun mısır halkına çok eziyet vermekte ve işkence çektirmekteydi. Mısır halkı bu duruma karşı mısır tek etmeye kalkışmasına rağmen bu duruma izin vermemiş ve işkenceleri daha fazla yapmaya başlamıştır. O zamanlar da mezarlar çok büyük taşlardan yapılmaktaydı ve bu mezarları Firavun mısır halkına yaptırmaktaydı. Bu mezarların yapımı ise çok uzun ve çok zor yapıtlardır. Bunun üzerine İsrail oğullarından Hz. Musa geldi ve mısır halkının çektiği zulüm ve işkenceler son buldu.

Musa Aleyhisselam Mucizeleri

Musa Aleyhisselam İsrail oğullarından gelmekte olan üçüncü peygamberdir. Musa Aleyhisselam mısırın lideri Firavun tarafından öldürülmek istedi. Fakat bazı mucizeler ile ölmekten kurtuldu ve mısır halkının peygamberi oldu. Musa Aleyhisselam Mucizeleri bulunmaktadır. Bu mucizelerden bazıları şunlardır:

1.HZ. Musa tih sahrasında kendine ait olan bir asa ile taşa vurmuştur. Asa ile vurduğu taştan su fışkırmıştır.

  1. Hz. Musa kendin ait olan asa ile denize vurup denizi ikiye ayırması ve on iki tane yol açmıştır.
  2. Hz. Musa ölen bir kişiyi diriltmiş ve onu kimin öldürdüğünün haberini almıştır.
  3. Hz. Musa’ya bir kurt gelmiştir ve bu kurt İsrail oğullarından haber getirmiştir.
  4. Hz. Musa sarı dikenleri altına çevirmiştir.

Musa Aleyhisselam Duası

Musa Aleyhisselam duası bulunmaktadır. Bu dua şu şekildedir:

“Rabbişrahli sadri ve yessirli emri. Vahlul ukdeten min lisani yefkahu kavli “ şeklindedir. Anlamı ise Ey rabbim göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır. Dilim de bulunan düğümü çöz de anlasınlar beni.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir