İslami Kalkınma Bankası nedir? İslam Kalkınma Bankası’ndan hangi krediler çekiliyor? Kim tarafından, ne zaman gibi birçok soruyu yanıtladık. İslam İstihdam Bankası;
İslam ülkelerinden oluşan finans kurumları (Arapça “Bankü’l Islamic lil Abuse”) İslam toplumunun ekonomik ve hukuki gelişimi için İslami kanun ve yönetmeliklere uygun hizmetler sunmaktadır ve bu kurumlara İslami Kalkınma Bankaları adı verilmektedir. Bu nedenle dünyanın pek çok ülkesinde hizmet veren İslami Kalkınma Bankası projesi İslam toplumunun faiz bankacılığı sistemine müdahale edilmeden İslam Nezareti’nde helal gelir sağlamak amacıyla devreye alınmıştır.
İslam Kalkınma Bankası Nedir?
İslam Konferansı Teşkilatı’nın 1973 tarihli kararına göre faaliyete geçen İslam Kalkınma Bankası’nın Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde küresel finansal destek hizmeti verdiği söylenebilir. Sadece İslam Konferansı Teşkilatına üye olan birçok ülke İslam Kalkınma Bankası’na üye olabilir. Ekonomi ve yatırım alanlarındaki altyapı gibi birçok hizmet ağı sayesinde hızlı kalkınmada çok etkili rol oynayabilir. İslam toplumunun ekonomik gelişimi, kamu ve özel sektöre finansal kredi fırsatları sağlar. Ayrıca İslami Kalkınma Bankası, üyeliğin olmadığı ülkelerde Müslüman toplulukların gelişimi için özel fon hizmetleri de sunmaktadır. Dünya Bankası’nın kuruluş amacına göre işlevleri şu şekilde özetlenebilir: • Üye ülke kuruluşlarına veya üretken projelere fon sağlamak, • Üye ülkelerin kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasında ticaret yapmak ve ülkeler arasında teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak için bu amaçla gerekli araştırmaları yapmak; • Üye devletlerin kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunanlara eğitim fırsatları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki davranışları, İslami kurallarla Ekonomik, finans ve bankacılık faaliyetleri yürütülmektedir.
İslami İstihdam Bankası Kredileri
Faiz sistemi hizmeti veren finans kuruluşlarının aksine İslami Kalkınma Bankası kredileri ile İslami düzenlemelerin ve sıfır faizli sistemlerin gereklerini rahatlıkla karşılayabilirsiniz, İslam Kalkınma Bankası kredilerinde ise hiç faiz yoktur. Ayrıca İslam Kalkınma Bankası kredileri, sahip olduğu geniş kredi imkanları nedeniyle aşağıdaki gibi tercih edilmektedir:
- Yatırım kredisi
- İş ofisi kredisi
- Kişisel finansal kredi
- Konut Kredileri
- Tatil kredisi
- Seyahat kredisi
- Eğitim kredisi
- Gönderim kredisi
- Kurumsal kredi fırsatları
- Yenilenebilir enerji ve enerji kaynağı kredileri
İslami Kalkınma Bankası, küçük ve orta ölçekli işletmeler için krediler gibi sıfır faiz oranı sistemi aracılığıyla birçok farklı türde kişisel ve kurumsal kredi sağlamaktadır.
Faiz Haram Mı?
Bugün hiçbir Müslüman kâr, alkolizm ve zina yasağını bilmiyor. Cihad zamanla helal olmayacak. Çok fazla şey vardır (zorunluluklar belirli bir tehlikenin var olmasına izin verir), ancak gereklilik sona erdiğinde, yine de tehlikelidir. Örneğin susuzluktan ölen bir kimse şaraptan başka bir şey bulamazsa ölmeyecek bir şarap içebilir. Çok fazla içmeye izin verilmez. Aynısı leş yiyen açlıktan ölen insanlar için de geçerli. Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü’nün hutbesinde Peygamberimizin hadislerine şu şekilde değinilmiştir: “Bu dünya ölümlüdür, bir tecrübe yeridir. Sonsuzluk geleceğin yurdudur. Elbette Allah’ın varlığına geldiğimizde biz “Nerede para kazanmalıyız ve nerede harcayacağız? “Bu nedenle, her türlü haksız ve haksız kazançtan, özellikle faizden kaçınalım. Faiz kazanmayı yasaklayan hutbede şu ifade verildi: “Faiz, emek ve ter olmadan para kazanmanın haksız bir yoludur. Faiz, insanların mallarını artırmaları için yasa dışı bir fazlalıktır. Faiz, alın terini görmezden gelmek kutsaldır. Faiz, dünyada ve ötesinde açıklanması zor olan ciddi bir kötülüktür. İslam hukukuna ve ahlak sistemine dayanan “hak” kavramını ihlal ettiği için ilgi Haran’dadır. İlgi insanların insan haklarını görmezden gelmesine neden olur. Aldatıldı. Kazandığımı düşünüyorum. Aslında, kayıp bireyler ve karşılıklı güveni kaybeden toplum onları felakete sürükledi. Faiz sadece malını kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda can da kaybeder. Birçok iflas, intihar, aile çökmesi ve boşa giden hayatlar sonuçtur.