Asım Bin Ali Kimdir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Vasıt şehrinde doğan ve hadis âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Asım Bin Ali hakkında detaylı araştırma yaptığımızda hayatına dair çok fazla kaynak olmadığını görüyoruz. İslam âlimlerinden biri olarak bilinmesiyle birlikte hadis-i şerifi rivayet etmiştir. Gerçek ismi ise Asım Bin Ali Bin Asım Bin Suhayb olarak geçmektedir. Karibe Binti Muhammed Bin Ebi Bekr-i Sıddık’ın kölesi olarak kaynaklarda yer almaktadır. Uzun bir süre Bağdat’ta yaşamış olan hadis âlimi sonrasında ise doğduğu şehir olan Vasıt şehrinde hakkın rahmetine kavuşmuştur. Hadis âlimi olan Asım Bin Ali birçok ilim meclisinde bulunmuş ve birçok isimden de hadis ilmini öğrenmiştir. Doğup büyüdüğü şehirden Bağdat’a gelen hadis âlimi burada çok uzun süre kalmış ve ilim meclisine de birçok kişi giderek hadis- şerifi ondan öğrenmiştir.

Asım Bin Ali ve Kişiliği

Belirttiğimiz gibi hakkında çok fazla veri olmamasına rağmen önemli bir hadis âlimi olarak bilinmektedir. Asım Bin Ali ve kişiliği hakkında da ise yine kaynaklara göre yeterli bilgi olmamasına rağmen bazı yerlerdeki bilgilere çok sabırlı ve bir o kadar da öğretici olduğunu anlayabiliyoruz. Hayırdan başka hiçbir şeyle uğraşmamış olduğunu da şu rivayetten anlayabilirsiniz. Bir gün geniş bir hurmalıkta vermiş olduğu hadis- şerif öğretisinde çok sayıda kişi onu dinliyordu. Çünkü daima hakkı ve doğru olanı söylemesi ile bilinirdi. Onun ağzından çıkan her cümleyi onu dinleyenler tek tek yazardı. O Resulullah Efendimizin sünnetini en iyi bilenler arasında çok büyük bir âlim olarak bilinmekteydi. Hadis-i şerif dersinde ise önünde çok büyük bir kalabalık onu dinliyordu ama o gün onun dersine Devlet Başkanı Mu’tasım da gelmişti. Söylediği sözler kalabalıktan dolayı net bir şekilde duyulmadığı için her bir sözü çok sayıda tekrar etmesi ile bilinmektedir.

Asım Bin Ali ve Vefatı

İslam âlimlerinden biri olarak bilinen Asım Bin Ali ve vefatı hakkında da çok fazla bilgi olmamasına rağmen onun hadis ilmindeki üstünlüğünü bilmeyen yoktur. Müslümanların önde gelen büyüklerinden biri olmuş ve İmam-ı Buhari’nin hadis üstatlarından biri olarak bilinmiştir. Belirttiğimiz gibi kaynaklara ve bilgilere baktığımızda hayatı ile ilgili çok detaylı bilgilere ulaşamadık. Araştırdığımız bilgilere göre 15 Recep 221 günü doğduğu Vasıt şehrinde vefat etmiştir. Vefat sebebi hakkında ise net bir bilgi bulunmamaktadır. Bilinen önemli bir bilgide her zaman haktan ve doğrudan yana olan bir âlim olduğu için zamanında âlimlere yapılan işkenceler karşısında susmamış ve öfkesini de dile getirmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir