Erdemli peygamberimiz Hz. Muhammed’e vahiy aracılığı ile indirilen Kuran; Allah’ı, alemi ve insanlığın tarihini açıklar. İnsanlığa, insanın insanı silip süpüremeyeceği, adaletli ve değerli bir yaşamın sistemini sunar. Kuran, ulu dinimiz İslâm’ın esas ana kaynaklarındandır. O, söz ve gelen anlamlarla birlikte olarak Allah’ın kitabıdır. Vahiy meleği Cebrail vasıtası ile son ve herkesçe kabul görülen peygamber yapılan Hz. Muhammed’e indirilmiş, Peygamber tarafından insanlık adına sunulmuştur. Kuran, her şeyin yaratıcısı olan Allah’ı yüzü aşkın anlamlarıyla insanlığa tanıtır. Kuran’-ı Kerim’e göre Allah tektir, varlığını sadece kendisinden alandır. Kum parçacıklarından kocaman galaksilere kadar tüm varlıkları yaratıcısı ve her an yaratmakta olandır. Kimseden doğmamıştır, kimseyi doğurmamıştır. Yarattığı hiçbir varlık O’nun eşi ve benzeri olamaz. O, istediğini yaratmaya gücü ve varlığı yetendir, tüm varlıklar Allah’a muhtaçtır. Yarattıkları hakkında egemenlik hakkı Allah’ındır. Kur’an ve İçerdiği Bildiriler;
Kur’an-ı Kerim’e Karşı Sorumluluklarımız Nedir?
Allah’ı ve insan açıklayan, yaşamın başlangıcı ve sonucunu haberdar eden âyetleri, bildirdiği hayat kuralları, kötülük ve iyilik sebebi olan hayat biçimlerine sahip tarihî delilleri, alemle alakalı mucizeleri, Hak’kı, geçerliliği olmayan ayrı ilkeleri ve insanlığın ahiret inancı cennet ve cehennem hayatını tanımlayan bildirileri ile Kuran-ı Kerîm tüm akıl ve mantık sahipleri için doğru yolu bulma kaynağıdır.
Mümin, tüm kutsal ve erdemli kitapların esasını kapsayan Kuran’a iman eden; daha açık bir tabirle onun kapsadığı inançla alakalı kanunlarla; iktisadî, sosyal, hukukî ve ahlâkî prensiplere inanan ve Kuran’ı yaşayıp, anlamaya çalışan tüm varlığıyla dönen insandır.
Kuran’a karşı sorumluluklarımızı şu şekilde kısaca anlatabiliriz:
- Kuran’a Allah’ın tüm insanlığa bildirdiği İlahi mesajlar tümü olarak inanmak ve onu tüm kapsadığı içerik ile kabul görmek,
- Kuran’ı öz harflerinden ve anlamından anlamını algılamaya çabalamak, okumak. Kuran’dan algıladıklarımızı, insanları çıkar ilişkisi için değil, Allah’ın rızasını kazanmak ve sosyal hayatın gelişmesini ve ilerleyişini sağlamak için uygulamak, İnanıp, güvenerek ve öğrenerek uyguladıklarımızı insanlığa bildirmek.
Kur’an’ın Kapsadığı bildiriler
“Hiç şüphe yoktur ki bu Kur’an, insanlığa en güzel, en doğru yolu gösterir ve bu gösterdiği yolda devam ederek güzel tutum ve davranışlar ortaya koyan müminlere, kendilerini büyük bir karşılığın beklediğini haberdar eder. Ve gerek sözleri gerek davranışlarıyla ahiretin varlığını yok sayanlara, kendileri için can yakıcı bir büyük acı hazırladığımızı haberdar ederek onları uyarır.” İnsanın insana kul olunmaması gerektiği, dünyadaki şeylere kulluk edilmemesi gerektiği insanların hakkında baskı oluşturulmaması gerektiği, insanlara zorbalık yapılmaması gerektiği, insanların birbirlerinden çıkar ilişkisi kurmamaları gerektiği, adil ve erdemli bir yaşam sistemi oluşturulması gerektiği birçok kez açıklanır ve anlatılır.
Kur’an-ı Kerimin Diğer Adları ve Anlamları
Kur’an: Kutsal kitap olarak bir bütüne toplayan ve derleyen, canlı tutan, yaşayan ve yaşatan anlamındadır. FURKAN: mihenk taşı olarak açıklanır. KUR’AN-I AZİMÜŞŞA: Azim; azim etmek, niyet etmek, kesin hüküm vermek anlamındadır. KİTAB-I HİKMET: Hikmet, yüksek akıl ve yüksek ilim irfan anlamına gelmektedir. Bilgelik ve “hakim” olmaktır. KUR’AN-I NATIK: “Natıka” düşünüp düşünerek konuşma, üstün zekâ sahibi, düzgün, güzel ve etkili söz söyleme kuvvetidir. KUR’AN-I MÜBİYN: Açık apaçık gösteren anlamına gelmektedir. KUR’AN-I MECİD: Allah’ın kendine ait isimlerindendir. KİTABULLAH: Allah’a ait kitap demektir. KUR’AN-I KERİM: Kerem, ululuk sahibi anlamındadır. KUR’AN-I HAKİM: Doğru ile yanlışı birbirinden ayırmaya hakem, adaletli olma konusunda hakim anlamına gelmektedir. TENZİL-İ KİTAP: Bir şeyin bir miktarını çıkarmak anlamındadır. KİTAB-I MESTUR: Gizli, perdeli, örtülü anlamındadır. KİTAB-I SADIK: İyi ve gerçek samimi arkadaş, dost anlamındadır.