Ahiret inancı nedir?, kimler ahirettedir, ahirette başımıza neler gelecek gibi sorular hayatımızın her alanında karşımıza mutlaka çıkar. Sözlük anlamı “son, sonra olan ve son gün” olarak karşımıza çıkan ahiret kavramı, edebi olan hayatı da temsil etmektedir. İman esaslarından olan ahiret kavramı, Kur’an da tam 110 yerde geçmektedir. Kur’an’da “el-yevmü’lâhir” biçiminde zikredilen bu kavram, öbür dünya, ölümden sonraki hayat anlamı olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır. İlk alem olan dünyadaki tüm canlılar, son alem olarak ahirette buluşacaklardır. Allah’a iman eden herkes, ahiretin varlığına da inanır. Gelin ahiret kavramını ve ahiret inancının Kur’an’da nasıl yer aldığını daha detaylı bir şekilde öğrenelim.
Ahiret Hayatı Nedir?
Ahiret inancı nedir sorusunun detaylarını gelin birlikte inceleyelim. İslam dinine göre, ahiret inancı imanın şartları içerisinde büyük önem taşıyan bir konu olarak yer alır. Duyular ötesi ve gayba ait olan bir konu olarak karşımıza çıkan ahiret hayatı, gözlem deney gibi sonuçlar ile açıklanması beklenemez. Ahiret ile ilgili temel bilgi kaynağı vahiy olarak karşımıza çıkar. Kur’an’da yer alan hadisler bize ne bildiriyorsa onunla yetinmek dışında bir çaremiz yoktur. Kısaca toparlamak gerekirse ahiret hayatı, ölümden sonra gidileceği kabul görülen edebi bir sonsuzluk şeklinde açıklanabilir. Öldükten sonra tekrar dirilme ile başlayıp, sonsuz bir sonsuzluğa sürüp gidecek olan yaşam ahiret hayatı olarak isimlendirilebilir. Ahiret hayatı ile ilgili Kur’an’da pek çok detaya yer verilmektedir.
Kur’an’da yer alan ahiret isimleri ve ahiretle ilgili kavramlardan kısaca bahsetmek gerekirse; “el-yevmü’l-ahir son gün, ahiret günü anlamları taşımaktadır. Bunun dışında “yevmü’l-ba’s” kavramı diriliş gününü temsil etmektedir. Yine Kur’an’da geçen “yevmü’l-kıyâme” kavramı da kıyamet günü demektir. Bunun dışında “yevmü’d-din” ismi de ceza ve mükafat günü anlamına gelmektedir. “yevmü’l-hisab” hesap verme günü anlamı taşırken, “yevmü’t-tel’ak” kavramı da kavuşma günü anlamına gelmektedir. Kur’an’da geçen “yevmü’l-hasre” ismi de hasret ve pişmanlık günü demektir. Kur’an’da sıkça işlenen ahiret hayatı ve ahiret inancı konuları bireylere pek çok anlamda bilgi vermektedir.
Ahiret İnancı Kur’an’da Nasıl Geçer?
İslam dininde büyük bir önem taşıyan ahiret inancı, kutsal kitapta çokça bahsedilmektedir. 100’den fazla terim ya da deyim olarak Kur’an’da geçen ahiret inancı, tüm detayları ile anlatılmıştır. Ahiret günü Kur’an’da yer alan tüm surelerde geçmektedir. Ahiret fikri Kur’an’da insanın düşünce ve kalbine nitekim açık bir delille ve örnekler ile benimsetilmeye çalışılmıştır. Kısaca Kur’an’da ahiret inancından sıkça söz edilmektedir ve ahiret hayatından söz eden oldukça fazla sayıdaki manası apaçık ayetler de ahiretin varlığını ispatlar nitelik taşımaktadır. Ahiret inancı konusunda, Kur’an’da şüpheye asla yer yoktur, konu bizzat delilleri ile açıklanmaktadır. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, Kur’an’da ahiret inancı ile ilgili pek çok ayet yer almaktadır.
Ahiretle İlgili Ayetler
Kur’an’da yer alan ahiretle ilgili ayetlerin bazıları şu şekildedir:
- “Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlerle iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar.” (Bakara Suresi/4)
- “Ama âhiret, gerçekten kalınacak bir yurttur”(el-Mü’min 40/39)
- “Böylece Allah, dünya ve ahiret sevabının güzelliğini ona verdi. Allah iyilikte bulunanları sever.” (Al-i İmran Suresi/152)
- “Allah’ın sana verdiğinden (O’nun yolunda harcayarak) ahiret yurduna da ise; ama dünyadan da nasibini unutma…” (el-Kesas 28/77)
- “Kim dünya sevab(yarar)ını isterse, dünyanın da, ahiretin de sevabı Allah katındadır. Allah işitendir, görendir.” (Nisa/134)
- “Senden yalnızca Allah’a ve ahiret gününe inanmayan, kalpleri kuşkuya kapılıp, kuşkularında kararsızlığa düşenler izin ister. (Tevbe Suresi/45)