Kurban vekaleti, yazılı biçimde ve sözlü biçimde verilebilir. Bu kişi başka bir kişiye sözlü olarak şunları söyledi: “Size kurbanımı kesmek, kestirmeye ve ardından kurbanın işini yapmak ve işini yapmak için bir vekil tayin ettim. Bu durumda vekaletname alan kişi kendisi bizzat kesebilir ya da vekaletnameyi başka bir kişiye devreder ve atadığı vekil, vekalet işlemini gerçekleştirecektir. Buradaki vekaletname genel bir vekaletname yani vekil olarak atanmak İnsanlar bu işi kendi başlarına yapabilir veya yeni bir temsilci atayarak başkalarının işi yapmasına izin verebilir. Yazılı vekaletnamede, vekaletname veren kişi adına “birtakım belirli bir kişi kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine” şeklinde vekaletname verilebilir.
Kurban İbadetinin Önemi
“Neden” sorusunun cevabı, kurban ibadetinin amacını belirler. Bu soru şu şekilde cevaplanabilir: Doğal saldırganlığı evcilleştirmek için fedakârlık yapın. Amacı, hayvan kanını boşaltarak insan kanının dışarıya çıkmasını önlemektir. Kurbanın temel amacı, bu tür bir psikolojik eğitimi gerçekleştirmektir. Baccarat 30 ve Maid 27-30. Kutsal yazıları bir araya getirdiğimizde bu amacı görmek mümkündür. Onun ismini hatırlamak, hayvanlarımıza Yüce Allah’ın verdiği bir başka amaçtır. Bir anlamda bir zikir bir dua, bir şükran duasıdır. İbadet kurbanları, insanların yüreklerindeki sahte tanrıları oradan uzaklaştırır ve benzersiz inançlar verir. Hac Suresi’nin 34. ayetinde buna içten itaati ifade eden “muhbitlik” denilmektedir
Kurban Kökeni
“Kurban” ve kurban merasimi kavramı insanlık dönemi kadar köklüdür. “kurban verme” kavramı tarih öncesi çağlarda da her zaman ana anlamını korumuş ve ikincil anlamlar elde etmek için ritüel, dinsel ve kutsal boyutlardan uzaklaşarak günümüze ulaşan bir kavram olmuştur.
“Kurban etme” eylemi, İslam dininin doğuşundan önceki döneme kadar izlenebilir. Eski doğal dinlerde ve Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Hindistan, Çin, İran ve İbrani dinlerinde yılın belirli aylarında fedakârlık ve kutlama geleneği vardır. İnsanlar tahılları, hayvanları ve hatta insanları feda etti.
Kurban Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurban kesimi, çevre kirliliği ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına neden olmak yerine, özellikle büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim alanlarında ibadet gereksinimlerine, sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından son derece önemli olan bazı kuralları ihlal ederek saygı gösterin. Yani kurban kesimi esnasında çevrenin temizlenmesi ve ekolojik dengenin korunması için gerekli önlemler alınmalıdır. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışındaki hayvanlar kurban edilemez. Kurban edilecek hayvanın erkek mi dişi mi olduğu önemli değildir. Koyun ve keçilerin yaş şartı vardır ve sığırların iki yaş şartı vardır. Bu bakımdan satıcının sorumluluğu çok büyük. Belirli çıkarlar için dini kuralları feda etmemelidirler.
Kesim sürecinde hayvanların acı çekmemesi, yani hayvanların yetenekli kişiler tarafından kesilmesi ve mümkünse kesimin kısa sürede bitirilmesi önemlidir. Kesme işlemi sırasında psikolojik etkilerden kaçınmak için çocuklar kesim pozisyonundan uzak durmalıdır. İbadet ve sağlık açısından kurban edilecek hayvanların sağlığı çok önemlidir. Bu nedenle engelli, halsizlik ve hobileri olan hayvanlar, bir veya iki gözde körlük, kırık boynuzlar, yarık dil, kuyruk, kulaklar ve göğüsleri ve dişlerinin tamamı veya çoğu feda edilemez. Ancak hayvanın boynuzsuz, gözü ve ayağı olmadan doğmuş olması, ciddi şekilde hasta olması ve kulaklarında delikler veya kesikler olması onun öldürülmesine engel olmamıştır. Bir hayvanın kulağını delip sağlığını gösteren bir marka giymek yanlış sayılmaz. Bayramın ilk günü bayramı namazı kılındıktan sonra kurbanların kesim işlemi başlar. Kurban Bayramının işlemleri ikinci ve üçüncü gün devam eder.