Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi Kimdir? Hayatı Nasıldı?

  1. Osmanlı şeyhülislamı olması ile birlikte Osmanlı âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi, M.1799 (1214) yılında İstanbul’da dünyaya gözlerini açmıştır. Üçüncü Selim Han döneminin uleması olan Cemal Efendi’nin oğlu olarak karşımıza çıkmaktadır. İsmi Ömer Hüsameddin olmasına rağmen Atıf-Zade olarak anılmaktadır. Çok küçük yaşlarda ilme olan yoğun ilgisinden dolayı birçok bilgi sahibi âlimlerden akli ve nakli ilimler öğrenmiştir. Henüz on beş yaşındayken müderrislik diploması almış ve ardından da birçok medrese de ders vermiştir. Bununla birlikte ders verdiği dönemlerde de birçok talebe yetiştirmiştir. Birçok görevi aynı anda üstlenmesiyle birlikte tam iki kere de İzmit kadılığını yapmıştır.

Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi’nin Hayatı

Osmanlı âlimlerinin en bilinen isimler arasında olan Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi’nin hayatı ile ilgili çok detaylı bilgi olmamakla birlikte onun birçok görevi aynı anda yapmış olduğunu görebilmekteyiz. M.1847 senesinde (1264) Selanik kadılığına getirilmiş kadılıkla birlikte aynı sene içerisinde Mekke-i mükerreme payesine layık görülmüştür. Bir süre kadar Evkaf-ı Hümayun müfettiş vekilliği yapan Ömer Hüsameddin Efendi, 1266 yılında ise İstanbul payesiyle ödüllendirilmiştir. Bu olaydan sonra ise Bursa Meclis-i Kebir üyeliğine tayin edilmiştir. Bu olaydan sonra da bir süre kadar üyelik tayinleri devam etmiştir. 1276 yılında ise Anadolu kadı askeri olmayı başarmıştır. Bu olaydan iki sene sonra ise Rumeli kadı askerliğine yükseltilmiştir.

Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi’nin Vefatı

Kendi döneminde oldukça tanınan ve bilinen bir âlim olmasıyla birlikte birçok ilim ve fen konularında kişisel olarak çalışmaları da olmuştur. Kişiliği olarak her görevinde adil ve dürüstlükten yana olmuş cömert sahibi bir âlimdir. Özellikle zayıf ve güçsüz kişilere karşı hayatı boyunca yardımsever ve merhametli olmuştur. Eserleri hakkında ise yaptığımız araştırmaya göre net bir bilgi yoktur. 1280 senesinde ise şehlüislamlık makamına kadar yükselmeyi başarmıştır. Güzel ahlak sahibi olmasıyla bilinen Osmanlı âlimi Atıf-Zade Ömer Hüsameddin Efendi’nin vefatı hakkında ise kısa bir bilgi bulunmaktadır. Kaynaklara baktığımızda 1282 senesinde istirahata çekildiği dönemlerde vefat ettiği yazmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir